Kennen jullie 'Bewegen Op Verwijzing'?

Wie kent Bewegen Op Verwijzing nu beter dan zij die er al gebruik van hebben gemaakt? Laat je inspireren door hun verhalen.

 

Speciaal voor ons doet Josiane haar (notitie)boekje open:

Bewegen op verwijzen is goed voor lichaam én geest! Lichaamsbeweging houdt je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk in conditie. 

“Stap voor stap, elke dag iets meer”…

Gedurende verschillende jaren heb ik de zorg van mijn moeder en vader op mij genomen. Mijn beide ouders zijn in minder dan 4 maanden tijd overleden. Rond diezelfde periode onderging mijn echtgenoot 2 rugoperaties en hiermee kwam de zorg ook op mij terecht. Jarenlang ben ik over mijn grenzen gegaan. Ik belandde in een dip en na zijn overlijden in 2017 geraakte ik een negatieve spiraal en tuimelde in een zwart gat. Ik zat niet goed in mijn vel en kon moeilijk omgaan met het verlies van mijn dierbaren. De moeilijke gebeurtenissen volgden elkaar te snel op. Zelf had ik tal van gezondheidsproblemen en kon het nog moeilijk opbrengen om mijn huishouden te doen. Al mijn energie ging naar opstaan, me aankleden en alles kostte enorm veel moeite door extreme moeheid. Ik voelde de nood om eens goed te huilen maar ik kon niet wenen. Ik kropte alles op. Mijn gedachten bleven in rondjes draaien in mijn hoofd. Ik kon niet loslaten en overdag liep ik voortdurend te piekeren. ’s Nachts kwam ik veel wakker en kon nadien niet terug inslapen...

Deze depressie had ik zelf niet meer onder controle. Ik maakte een afspraak met de eerstelijnspsychologe, volgde een sessie ‘omgaan met rouw’ en schreef me in voor een cursus meditatie waar ik ademhalingsoefeningen aanleerde. Allemaal geweldige relaxatieoefeningen maar ikzelf was hiermee niet echt geholpen. 

Uiteindelijk zocht ik hulp via mijn huisarts. Een stevige herstelperiode volgde. Dokter Vanbesien trachtte mijn energie terug op te krikken en overtuigde me om kennis te laten maken met het project Bewegen op verwijzen. Bij bewegen denk ik altijd meteen aan sporten, zweten en afzien, aan het 3 keer per week gaan joggen, naar de fitness gaan… en dat is niets voor mij. Maar goed, eens luisteren kon geen kwaad, dacht ik. Mijn huisarts legde me uit dat het ook over bewegen gaat in het dagelijkse leven, over beweging dicht bij huis en dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn. Bewegen terwijl je de trap neemt, tijdens huishoudelijke karweien of door kleine boodschappen te voet te doen. Met deze laagdrempelige activiteiten kan je al heel wat aan je gezondheid doen. Zo kwam ik bij beweegcoach Flavie terecht. Samen maakten we een persoonlijk beweegplan op. Alle tips, ervaringen en het dagelijkse aantal stappen hou ik bij en noteer dit in een speciaal ‘beweegschriftje’. Bewegen doet wonderen voor de conditie van Josiane. Maar ook haar mentale gezondheid is erop vooruitgegaan. “Flavie is niet zomaar mijn beweegcoach. Ze luistert ook echt naar mij wanneer ze merkt dat er iets moeilijk gaat en probeert hier altijd een oplossing voor te vinden om mij te blijven motiveren. Uiteindelijk zorgt die beweging ervoor dat ik me ook in mijn hoofd fitter voel. Zo kuis ik nu niet meer 10 ramen na elkaar maar verdeel ik de schoonmaak van de ramen over een aantal dagen. Zo blijf ik in beweging. Op die manier hou ik het ook vol en ben ’s avonds niet uitgeput. En na het poetsen van alle ramen over een aantal dagen ben ik trots op mezelf dat ik er toch wel ben in geslaagd om deze karwei te klaren.”  

Maar tot overmaat van ramp sloeg corona vorig jaar in maart dan nog eens snoeihard toe bij Josiane. “Ik werd na de diagnose van een zeer zware infectie aan de luchtwegen met erg hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. Bleek na een test dat ik de eerste coronapatiënt was die toen gehospitaliseerd werd op de afdeling intensieve zorgen in het Jan Yperman ziekenhuis.” Zij verbleef er van 24 maart tot 16 mei 2020. Gedurende 31 dagen lag Josiane in coma aan de beademing op intensive care. Tot 3 keer toe werd zij gereanimeerd. 

“Ik kreeg sondevoeding, al mijn spieren waren weg en ik moest met behulp van een lift in bed worden geheven. Ik was 22 kg vermagerd. De kinesist kwam langs en ik moest weer leren stappen. Gedurende de ganse opname in het ziekenhuis was er geen enkel bezoek toegelaten. Het personeel van het ziekenhuis organiseerde dagelijks een moment waar ik kon videobellen met mijn zoon maar ik slaagde er niet in om zelf te praten. Het was toen voor de eerste keer dat ik echt kon huilen en wenen om het verdriet dat ik zag bij mijn zoon tijdens de videochat.”

“Eens ontslagen uit het ziekenhuis deed ik terug beroep op Flavie en kwam ze (maximaal rekening houdend met de regels rond hygiëne en sociaal contact rond corona) volledig ingepakt met schort en masker bij mij thuis langs. Deze keer begonnen we klein en bouwden we erg langzaam op. Het fijne aan de begeleiding met een beweegcoach zijn ook de positieve vibes die ik krijg. Zij blijft mij motiveren en stimuleren met eenvoudige tips als ik al eens minder goede momenten heb. Flavie blijft me moed inspreken. Het is prettig als er iemand begaan is met je, het heeft me de courage om vol te houden. Zeker als je alleen bent zoals ik.” Energie en gezondheid zijn belangrijke waarden voor Josiane. Het is haar grote wens om iedere dag energiek en fit te starten na een goede nachtrust. 

“De stappenteller die ik kreeg van Flavie bevestig ik aan mijn broeksriem omdat ik niet altijd mijn gsm bij de hand heb. Voorlopig geraak ik nog niet aan de beoogde 10.000 stappen/dag (8.000 voor 65-plussers).  Door de aanmoedigingen en de evaluatie van Flavie word ik regelmatig attent gemaakt op het gene ik wil bereiken en hoe belangrijk dat is voor mijn gezondheid. Zeker ook op die momenten wanneer de motivatie wat afneemt, is het goed om me te herinneren waarom ik ooit met Bewegen op verwijzen begonnen ben.”

“De kennismaking en deelname aan het project Bewegen op verwijzen maakten van mij toch wel een ander mens, zelfs al heb ik het soms nog erg moeilijk. Als ik aan de woorden van mijn beweegcoach denk, krijg ik weer de moed en energie. Daarom wens ik ook contact te blijven houden met Flavie en weet ik dat ik goed opgevolgd blijf!”

Josiane Platteeuw, 70 jaar

 

 

Nadine vermagerde ondertussen en hoopt op normale bloedsuikerwaarden. 

Bij een jaarlijkse controle van m’n bloed eind april bleken m’n suikerwaarden veel te hoog. Dr. Elise De Souter raadde mij aan om contact te nemen met Flavie Vanbesien, de Bewegen Op Verwijzing-coach voor Poperinge-Vleteren. Bewegen is belangrijk bij hoge suikerwaarden want het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Ik ben ondertussen al twee keer naar Flavie geweest en mag haar altijd opbellen als ik er nood aan heb. 

Ik fietste al regelmatig in groep of met mijn echtgenoot en nu ga ik ook wandelen. Wandelen deed ik eigenlijk niet zo graag maar Flavie heeft mij doen inzien dat je geen uren aan één stuk moet wandelen. Bewegen staat niet gelijk aan sporten en hoeft niet duur te zijn! Het kan ook dicht bij huis en het is betaalbaar. Mijn conditie is erop vooruit gegaan en ik ben ook al een aantal kilo’s afgevallen! Ik beleef er steeds meer plezier aan. Flavie is een luisterend oor en geeft mij info en tips. In het begin maakte ik gebruik van een stappenteller die ik in bruikleen kreeg. 

Ik zou zeker mensen aanraden om contact op te nemen met hun huisarts om zo doorverwezen te worden naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Het heeft mij alvast geholpen om meer te bewegen. Binnen 2 weken moet ik terug naar Dr. Elise De Souter en hoop dat m’n bloedwaarden ook beter zijn.

Nadine Ryckebosch, 55 jaar

 

Bewegen heeft niet alleen voordelen voor de fysieke gezondheid maar versterkt ook het mentaal welbevinden. Stap mee in het project Bewegen op verwijzen te Poperinge en ontdek meteen tal van gezondheidsvoordelen!

‘Bewegen op verwijzing’ (BOV) helpt mensen die onvoldoende bewegen op weg naar een actiever en gezonder leven door terugbetaalde BOV-coaching.

 

Flavie Vanbesien is de Bewegen op Verwijzing-coach voor Poperinge en Vleteren. Flavie is kinesitherapeut van opleiding en helpt mensen als professionele coach gezond te bewegen. Zij maakt samen met jou een beweegplan op maat en motiveert je ook om dit beweegplan uit te voeren en vol te houden. Je beweegt dus niet samen met de BOV-coach. Het aantal consultaties bepaal jij zelf. 

 

 

Tijdelijk geen verwijsbrief nodig!

Wil je tips op maat om meer te bewegen van een speciaal opgeleide Bewegen Op Verwijzing-coach? Zet dan meteen de eerste stap en neem contact op met Flavie Vanbesien (0479/87.36.40 of mail naar poperinge@bewegenopverwijzing.be). Zij zal nagaan of je in aanmerking komt voor de begeleiding. De coach zal ook telefonisch contact opnemen met jouw huisarts om zeker te weten dat er veilig gestart kan worden met Bewegen Op Verwijzing. 

 

Meer info via Flavie Vanbesien | Gezond Leven 

www.bewegenopverwijzing.be

 

0479/87.36.40

poperinge@bewegenopverwijzing.be