CO-gevaar in huis
In België vinden jaarlijks zo’n duizendtal ongevallen met koolstofmonoxide (CO) plaats. Tientallen daarvan met dodelijke afloop. De meeste CO-vergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen. Het is dus niet verwonderlijk dat de helft van de vergiftigingen in de badkamer gebeurt. Tussen november en april stelt men de meeste ongevallen vast.
CO is een kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-irriterend gas dat normaal gezien vrijkomt bij elke (onvolledige) verbranding van hout, kolen, gas, mazout, enz. Zelfs bij een geringe aanwezigheid in de lucht kan er een CO-vergiftiging optreden. Vooral kinderen zijn gevoelig voor CO-vergiftiging en de gevolgen zijn bij hen ook ernstiger.
Signalen die wijzen op CO in de woning
De eerste tekenen van een CO-vergiftiging zijn niet zo duidelijk. U voelt zich moe, krijgt hoofdpijn of wordt duizelig. Later kunt u gaan braken, het bewustzijn verliezen, in een coma geraken en zelfs sterven.
...
Met deze tips hebt u een goede aanwijzing of CO in uw woning een probleem is:
- gele vlammen in het verwarmingstoestel wijzen op een slechte verbranding;
- wees waakzaam bij een abnormaal hoge vochtigheid en damp in de woning;
- hou vreemd gedrag van huisdieren in het oog;
- let op de gezondheidsklachten van alle mensen in uw woning;
- let op klachten die verminderen in frisse lucht of wanneer u buiten gaat;
- bekijk of u wederkerende klachten kan koppelen aan eenzelfde handeling zoals het nemen van een douche of bad of het doen van de afwas.
Een CO-vergiftiging voorkomen
Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, kunt u de kans op CO-vergiftiging in uw huis beperken:
- Zorg voor voldoende verluchting in de ruimte waar een verwarmings- of waterverwarmingstoestel staat. Dit kan door een verluchtingsrooster onderaan de deur te voorzien of via de ramen.
- Alle toestellen moeten aangesloten worden op een schouw of moeten een rechtstreekse afvoer naar buiten hebben.
- Laat uw schoorsteen regelmatig vegen. Bij verwarming met stookolie is dit een jaarlijkse verplichting, voor gas een tweejaarlijkse.
- Laat ook uw brander regelmatig nakijken.
- Gebruik liefst geen bijverwarmers zoals petroleumkachels, zij vormen een heel groot CO-gevaar.
- Laat kachels nooit op de laagste stand staan. Dit vermindert de trek in de schoorsteen en vergroot het CO-gevaar. Zorg dat de schoorsteenklep open is als de kachel op staat. Laat kachels zeker in het begin goed branden. Zo zal de schoorsteen opdrogen en de vuile gassen vlotter afvoeren.
- Let op de weersomstandigheden. Kijk uit bij windstil of mistig weer. Het risico op CO-vergiftiging is dan groter. Het is belangrijk dat u dan extra verlucht.
Handelen bij vermoeden van een CO-vergiftiging
- Open ramen en deuren.
- Schakel verwarmingstoestellen uit.
- Is het slachtoffer bij bewustzijn? Breng hem dan naar een andere kamer en bel de huisarts.
- Is het slachtoffer bewusteloos? Bel dan 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging gaat.
Nog eens alles op een rij:
Reactie schrijven