Tekenborden in Poperinge

In Poperinge werden recent heel wat tekenborden geplaatst:

Langs de Provenstraat, Vuileseulestraat, Stoppelweg, Vijfgemetenstraat, Gravendreef, Canadaweg en Canonstraat. Dat is zowat rond onze belangrijkste bossen.

 

Doel van de informatieborden is burgers bewust maken van tekengevoelige zones. Door aangepast gedrag kunnen wandelaars of bezoekers zich beschermen tegen mogelijke tekenbeten. Bovendien leest de burger op de borden ook wat te doen bij een tekenbeet. Met deze borden kan je hen dus gemakkelijk sensibiliseren en preventief impact hebben door het voorkomen van tekenbeten of risicobeperking bij een mogelijke tekenbeet.

 

Poperinge behoort tot risicoklasse 3, wat betekent dat er een sterk verhoogd risico is op tekenbeten.  Meer info over de ...

risicoklasses vind je op de tekenrisicokaart via deze link: Tekenrisicokaart | Tekenbeten.

 

 

 

 

Had jij al eens een tekenbeet?

Je kan teken overal in de natuur tegenkomen. Dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. Teken zijn extra actief tussen maart en oktober. De kans op een tekenbeet is dan groter. 

En van een tekenbeet kan je ziek worden. De meest voorkomende ziekte door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen. 

Heb je een tekenbeet?

 

 

 

 

 

Controleer, verwijder en volg op

Zo ga je te werk:

1. Controleer je lichaam van kop tot teen, dezelfde avond nog, nadat je in de natuur geweest bent.

2. Als je een teek ontdekt, verwijder die dan rustig en in één beweging.

3. Volg mogelijke symptomen één maand lang op.

 

Wist je dat een teek meestal bijt zonder dat je het merkt?

Teken houden van warme plekken. Controleer daarom zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt.

 

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (gewrichtspijn, koorts, spierpijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet. De ziekte van Lyme kun je behandelen met antibiotica.

 

Registreer je tekenbeet op TekenNet

Registreer ook zeker je tekenbeet op www.tekennet.be of via de app van TekenNet voor Android of iPhone. Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

 

Meer weten?

 

 

Scan de QR-code of surf naar www.tekenbeten.be.