23 JUNI: Dag van de mantelzorger

Elk jaar is er op 23 juni de Dag van de Mantelzorg. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor de meer dan 600.000 Vlamingen die mantelzorger zijn. Het zijn – vaak achter de schermen – onmisbare krachten van de zorg die bergen waardering verdienen.

Het is ook een dag waarop het begrip ‘mantelzorg’ in de kijker wordt gezet. Er worden zoveel mogelijk mensen geïnformeerd om het begrip dieper te verankeren in onze samenleving.

 

Er bestaan namelijk heel wat misvattingen rond de term ‘mantelzorger’. Je bent mantelzorger als je zorgtaken opneemt voor iemand anders:

je buur, vriend, kennis, ouder, grootouder, kind met beperking, … Niet alleen mensen die een mantelzorgpremie ontvangen zijn mantelzorger.

De term werd in de jaren ’70 door de Nederlandse professor Hattinga-Verschure geïntroduceerd. Hij wilde er de zorgactiviteiten mee benoemen die mensen informeel voor elkaar verrichten. ‘Onder

de mantel der liefde’ voor elkaar zorgen. De mantel is hierbij een metafoor voor alles wat ons met warmte omringt.

 

Mantelzorg gaat om extra zorg, taken die je overneemt van iemand die ze zelf niet (meer) kan uitvoeren. Dat kan van alles zijn: huishoudelijke taken, persoonsverzorging, emotionele of administratieve ondersteuning.

 

 

Ook wij willen de mantelzorgers extra in de bloemetjes zetten. De Bres, De BuurtBres, Mantelzorgcafé ’t Koetertje en Huize Proventier slaan hiervoor de handen in elkaar. Ben jij een mantelzorger? Ben je hulpbehoevend en heb je een mantelzorger? Dan zijn jullie op vrijdag 23 juni om 10.30 u. van harte welkom in de bistro van Huize Proventier. Graag vooraf inschrijven (tegen 19/06)!

 

We voorzien een heerlijk aperitief, een leuk muziekje en een fotohoek om jou en/of de persoon waarvoor je zorgt op de gevoelige plaat vast te leggen.

 

 

Mantelzorgers bestaan in allerlei vormen en maten, ieder mantelzorgverhaal is uniek.

 

Wij zijn dan ook benieuwd naar dat van jullie en staan te popelen om jullie te ontmoeten!