Owee, een tekenbeet! Wat moet je doen?

 

Had jij al eens een tekenbeet? Je kan teken overal in de natuur tegenkomen. Dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen.

 

Teken zijn extra actief tussen maart en oktober. De kans op een tekenbeet is dan hoger.

 

En van een tekenbeet kan je ziek worden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

 

 

Heb je een tekenbeet? Controleer, verwijder en volg op

 

Zo ga je te werk:

  1. Controleer je lichaam van kop tot teen, dezelfde avond nog, nadat je in de natuur geweest bent.
  2. Als je een teek ontdekt, verwijder die dan rustig en in één beweging.
  3. Volg mogelijke symptomen één maand lang op.

 

Wist je dat een teek meestal bijt zonder dat je het merkt? Teken houden van (warme) plekken. Controleer daarom zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt.

 

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (gewrichtspijn, koorts, spierpijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet. De ziekte van Lyme kun je behandelen met antibiotica.

 

 

Meer weten?

Surf naar www.tekenbeten.be