Bewegen op verwijzing: interview met Poperingse huisartsen

‘Bewegen op Verwijzing’ helpt mensen die onvoldoende bewegen op weg naar een actiever en gezonder leven. Hoe? Met professionele, terugbetaalde coaching en een beweegplan op maat.

 

Beweeg gratis

Fit en gezond door het leven huppelen zonder dat dit je een cent kost? Het kan! Wandel, jog of fiets zo vaak je kan. Neem de trap, stap een halte eerder van de bus en wandel een extra eindje. Zit je op het werk vaak neer? Doe aan ‘wisselwerk’ en sta regelmatig even recht om te bewegen. 

 

Heel makkelijk meer bewegen

Toch liever persoonlijke ondersteuning en motivatie op maat? Nood om meer te bewegen in je dagelijkse leven? Doe een beroep op een Bewegen op Verwijzing-coach. Je huisarts kan je doorverwijzen naar zo'n coach (geen personal trainer), in jouw buurt tegen een erg lage prijs. Samen gaan jullie op zoek naar wat je interessant vindt en hoe je meer kan bewegen. Die coach zal samen met jou een beweegplan op maat opstellen, op jouw eigen tempo. Resultaat? Een actiever leven en je voelt je beter in je vel.

 

Surf naar www.bewegenopverwijzing.be en contacteer Flavie Vanbesien, de beweegcoach voor Poperinge en Vleteren: 0479 87 36 40 - Poperinge@bewegenopverwijzing.be of vraag inlichtingen via je huisarts.

 

Wist je dat... 

coach Flavie sinds januari 2021 al 26 deelnemers heeft begeleid, goed voor 100 coachingsgesprekken?

 

...

 

 

 

Huisarts als doorverwijzer:  dokters Pol Sansen en Bene Vanbesien aan het woord.

 

Kan je als huisarts mensen doen inzien dat meer bewegen noodzakelijk is?

Dokter Sansen: Jawel, dat doen we dagelijks meerdere keren.

Dokter Vanbesien: Dat denk ik wel. Het vraagt soms wat tijd en moeite, maar het lukt meestal wel.

 

Ben je voorstander van het nut van het project Bewegen op Verwijzing?

Dokter Sansen: Dit project is super nuttig, daar het een grote afstand is tussen een advies en een concreet project om dit dan ook te doen. 

Dokter Vanbesien: Uiteraard! We zien in de praktijk toch wel dat wie er in stapt hier zeker zijn voordelen uit haalt, zowel op fysiek vlak, als eveneens zeker op psychisch vlak. 

 

 

 

Vage aanbevelingen als fietsen, wandelen… worden niet vaak opgepikt. Als je BEWEGEN OP VERWIJZING  goed uitlegt aan de patiënt, de patiënt probeert te overtuigen, is er dan interesse hiervoor? 

Dokter Sansen: De interesse moet echt nog groeien. Diegenen die spontaan niet genoeg bewegen zijn ook stug om zich te laten beïnvloeden hiertoe.

Dokter Vanbesien: Vaak is er in eerste instantie wat onbegrip. Veelal denken patiënten (nog voordat ze door mij geïnformeerd worden) dat de beweegcoach mee gaat sporten en bewegen met hen. Als je uitlegt wat de precieze bedoeling is, groeit de interesse veelal. Dus: ja. 

 

Als huisarts moet je wat tijd uitrekken om tot een doorverwijzing te komen. Kan je regelmatig een doorverwijsbrief meegeven met een patiënt? 

Dokter Sansen: Dat lukt bij de jongere artsen steeds beter.

Dokter Vanbesien: Ik moet toegeven dat het verwijzen soms eens uitgesteld wordt door de drukte in de praktijk. Meestal geef ik dan al eens het adres van de website door, zodat de patiënt al eens kan gaan neuzen, waarover het precies gaat. Bij een volgend consult ga ik er dan verder op in, met als de patiënt akkoord gaat, een doorverwijzing. 

 

Welke patiënten kun je laten kennismaken met BEWEGEN OP VERWIJZING ? Zijn er zieken die in aanmerking komen om BEWEGEN OP VERWIJZING  aan te raden? 

Dokter Sansen: Vooral de ietwat jongere bejaarden zijn te motiveren dunkt me.

Dokter Vanbesien: Eigenlijk komen heel veel mensen in aanmerking voor BEWEGEN OP VERWIJZING  en zeker ook zieken. Meer bewegen kan vanaf elk beginniveau. Ook wie al wat beweegt, kan nog extra gezondheidswinst bekomen bij méér bewegen. Maar uiteraard zal de meeste winst bereikt worden bij die mensen die bij aanvang het minst bewogen. Kleine extra-bewegingen kunnen ook bij zieken reeds een grote meerwaarde betekenen… 

 

Kan BEWEGEN OP VERWIJZING  genezend werken als medicijn? 

Dokter Sansen: Zeer zeker, zelfs dementie kan voorkomen of vertraagd worden indien men vroeg genoeg start met bewegen.

Dokter Vanbesien: Ja, hoor. Vele aandoeningen zoals lage rugpijn worden veroorzaakt door te weinig te bewegen en verbeteren dus duidelijk bij meer bewegen. Overigens is ook het psychische aspect zeer belangrijk: veel mensen voelen zich een stuk beter in hun vel wanneer ze meer bewegen, waardoor veel psychosomatische klachten onderdrukt worden. Een gezond en goedkoop medicijn dus. 

 

 

 

Indien een patiënt contact neemt met de BEWEGEN OP VERWIJZING -coach, gebeurt er dan verdere opvolging door jou, doe je navraag bij de patiënt bij een 2de consultatie hoe het loopt?

Dokter Sansen: Dat gebeurt bij een volgend consult.

Dokter Vanbesien: Er wordt niet systematisch al een opvolgconsult gepland louter in het kader van de BEWEGEN OP VERWIJZING , maar uiteraard wordt bij een volgend consult nagevraagd hoe het loopt. Gelukkig meestal wel goed, soms ontgoochelend.

 

Eens de patiënt vertrouwd is met BEWEGEN OP VERWIJZING , merk je dat het ook iets oplevert? Zie je mensen evolueren? Merk je dat mensen beter in hun vel zitten door te bewegen? Loont BEWEGEN OP VERWIJZING ?

Dokter Sansen: Het welbevinden verbetert al na 2 weken!!!

Dokter Vanbesien: BEWEGEN OP VERWIJZING  loont zeker en vast!

 

Is het project BEWEGEN OP VERWIJZING , de BEWEGEN OP VERWIJZING -coach een grote hulp voor jou als arts? 

Dokter Sansen: Dit is het zeker. Het loont de moeite te blijven kloppen op dezelfde nagel.

Dokter Vanbesien: Zonder hier nu een wondermiddel van te willen maken: Ja, de BEWEGEN OP VERWIJZING -coach is een hulp voor ons. Hij/zij neemt een groot deel van de motivatiegesprekken, waarvoor wij niet altijd de tijd hebben of maken, over van ons. Het helpt natuurlijk ook als je de BEWEGEN OP VERWIJZING -coach wel wat persoonlijker kent en al eens face to face kan overleggen… 

 

Waarom gaat een deelnemer naar een coach?

Mogelijke positieve bijwerkingen van Bewegen op Verwijzing

Meest voorkomende pathologieën (die een arts aanduidt op de verwijsbrief)