Het belang van deelnemen aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker!

José Gheldof is 69 jaar. Hij is 47 jaar getrouwd met Rita en papa van 2 ijverige dochters maar ook fiere opa van 3 sportieve kleinkinderen Daan, Jade en Fenna. José was als voorzitter en nog steeds als actief lid in tal van verenigingen bij Okra en ACV, bij velen gekend. Met een passie voor beeld en geluid gaat hij regelmatig op stap en vindt plezier in fotografie. Ook het maken van een filmopname is een leuke bezigheid voor hem. Het wordt natuurlijk nog mooier als de opgenomen beelden resulteren in een gemonteerde film die hij met trots kan vertonen aan familie en vrienden.  

 

Mijn verhaal begint in februari 2018, het moment waarop ik te horen kreeg dat ik darmkanker had en mijn hart een tikkeltje sneller sloeg. Op die dag floepten thuis alle rode lichten aan! ...

Tot die tijd had ik -met uitzondering van wat buikkrampen- geen darmklachten of symptomen die erop konden wijzen dat er iets ernstig aan de hand was. 

 

José en Rita werden uitgenodigd op een gouden jubileum van goeie vrienden in de Sceure. José was die dag ook de fotograaf van dienst tijdens een klein concert van dat feest. Na het optreden van de 2de artiest moest José plots dringend naar het toilet. Groot was zijn verbazing toen hij wat bloed zag bij de ontlasting. ’s Anderendaags maakte José meteen een afspraak met dokter Goudeseune. De arts stelde hem enigszins gerust en weet de oorzaak van de bloedsporen aan aambeien of kloofjes. 

 

Een paar dagen later nam de bezorgdheid van José alleen maar toe want hij merkte donkerrood bloedverlies op bij de stoelgang. De huisarts verwees José onmiddellijk door voor verder onderzoek naar het Jan Ypermanziekenhuis. De hele dikke darm werd onderzocht en José onderging een colonskopie: een kwaadaardige tumor van 7 cm groot werd ontdekt. Het verdict sloeg in als een bom. Ik had darmkanker met uitzaaiingen! Het einde is plots dichterbij dan ooit. Een korte periode van nagelbijtend wachten op verdere informatie over de behandelingen die je zal moeten ondergaan volgde. In tussentijd besef je dat de klok tikt en de kanker de mogelijkheid krijgt om meer schade aan te richten. Mijn leven veranderde kort na nieuwjaar van 2018 met de diagnose ‘darmkanker’, periodes gevuld met onzekerheid en ziekenhuisbezoeken. 

 

Na een reeks bestralingen om de tumor te verkleinen, ging men over tot operatie waarbij 20 cm dikke darm verwijderd werd. Het begin van een lange behandeling chemotherapie volgde. Tijdens de chemokuren deed ik beroep op de oncopsycholoog van het ziekenhuis. Al trilde de schok nog lang na, de gesprekken met een vertrouwenspersoon beurden me wat op. De gevolgen van de ziekte zijn niet alleen voelbaar op fysiek vlak, maar ook op sociaal en psychisch vlak zie je hiervan af. Mijn gepieker wou ik voor de familie besparen en dan doet een bemoedigend woord deugd, lucht een goed gesprek met de psycholoog wel eens op. Stoelgangproblemen verhinderen tenslotte een normaal sociaal leven. De fietstochten met de kameraden van Okra blijf ik missen!

 

We zijn nu bijna 4 jaar later en nog steeds ga ik trouw op controle. Je bent minder bang van de toekomst als je een tegenslag overwint maar de aanloop naar mijn 3-maandelijkse onderzoeken is toch nog steeds stressvol. Een aantal dagen vóór het geplande dikke darmonderzoek functioneer ik alles behalve goed en voel me dan niet zo goed in mijn vel. Ik ken ondertussen het gevoel van dreiging, ik weet hoe je na slecht nieuws even helemaal van de wereld kan zijn... 

 

De toekomst neem ik nu dag per dag. Ik kijk vooruit, kijk naar alles wat ik wél nog kan en steeds met grote dankbaarheid. Ik kan niet elke keer een dip hebben als iets niet gaat zoals ik wil. Ik probeer te genieten van de kleine dingen, van wat nu is en maak er voor mijn vrouw en mezelf het beste van. 

 

Mijn verhaal wil ik delen met jullie en iedereen waarschuwen voor de gevolgen van kanker. Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest. Ik kan alleen maar sterk aanraden om in te gaan op je oproepingsbrief die je in de bus krijgt en mee te doen aan het bevolkingsonderzoek (volledig gratis). Hoe vroeger dikkedarmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing. Dikkedarmkanker geeft meestal geen klachten in het begin waardoor de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. De darmchirurg en -specialist raadden mij zelfs aan om vanaf de leeftijd van 50 jaar een 5-jaarlijks kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) te ondergaan. 

 

Meer weten over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar

 

https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/ 

 

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.