Michèle deelt haar verhaal over borstkanker en het belang het bevolkingsonderzoek!

Ik liet mij al jaren screenen en toen ik net als anders eind 2012 een mammografie onderging verwachtte ik ook nu deze keer weer een “alles in orde”.


Maar deze keer was er wel “iets te zien”. Bij de beoordeling van de foto’s door de dienst radiologie werd een afwijking vastgesteld en was bijkomend onderzoek nodig. Een gezwel bleek na onderzoek kwaadaardig te zijn: ik had borstkanker! Mijn leven veranderde letterlijk van de éne op de andere dag.

 

Ik werd geopereerd en kreeg chemo. De tumor was gelokaliseerd op één plek en de kanker was nog niet binnengedrongen in de nabije lymfeklieren van de oksel. Er waren geen uitzaaiingen! Gelukkig maar. Tussen hoop en wanhoop volgden nog een hele reeks bestralingen...

De emotionele verwerking gebeurde pas na alle behandelingen omdat je tijdens de chemo en bestralingen alle energie nodig hebt om lichamelijk overeind te blijven. 

 

We zijn intussen bijna 9 jaar verder en Ik voel me goed. De screening blijft een noodzaak en dat onderga ik elk jaar. Was ik toen niet ingegaan op die screening, dan kon ik nu allicht deze getuigenis niet neerpennen. Het einde is plots dichterbij dan ooit. Vroegtijdige opsporing is daarom belangrijk. Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing.

 

Ik onderging ook een darmonderzoek en ook daar werden poliepen weggenomen die anders hadden kunnen ontaarden in darmkanker. Het is dus erg nuttig om in te gaan op je (gratis) oproep bevolkingsonderzoek zodat een tijdige opsporing of voorstadia van de kanker tijdig kan vastgesteld worden. Het verhoogt meestal de kans op genezing of beperkt de impact ervan. 

 

DOEN! Waarom zou jij het uitstellen? Het kan je leven redden!

 

Michèle Verheye, 63 jaar.

 

 

 

Meer weten over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

 

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/

 

In onze stad Poperinge liet 63,9% van de vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we iets hoger dan de  deelname in onze provincie. Dat is zeer goed, maar het kan nog beter:  Ons streefcijfer is 75%!    

 

TIP: Zie je het niet zitten om alleen te gaan? Spreek af met een vriendin/leeftijdsgenote om de afspraak te maken. Samen uit, samen thuis!

 

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.