DAG VAN DE MANTELZORGER: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens! 

Mariette Pover is 84 jaar. Beide dochters Nadine en Conny zijn haar mantelzorgers. Het is nergens zo fijn als thuis, laat Mariette meteen weten. Ze wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen.  Net zoals de meeste senioren wil ook Mariette een opname in een woon- en zorgcentrum zo lang mogelijk uitstellen. Maar je wordt al een dagje ouder en het onderhoud van huis en tuin is niet meer vanzelfsprekend. De mantelzorgers openden hun hart door hun verhaal te delen. Wat vooral bijzonder was om te zien is dat er een hechte band bestaat tussen de zussen Conny, Nadine en hun 84-jarige moeder Mariette. Omdat beide zussen alle klusjes (boodschappen, apotheker, bankzaken, was ophalen, container buiten zetten, koffiemachine klaarzetten voor de volgende dag…) kunnen verdelen onder elkaar, valt hen dat niet zo...

 

bijzonder zwaar om de taak van mantelzorger op zich te nemen. Zij ondervinden hierin veel voldoening en dankbaarheid en ervaren dit niet als een last. Conny en Nadine genieten van de waardering en appreciatie van hun moeder voor hetgeen zij doen voor haar. Mits een goede communicatie, planning en organisatie lukt dit wonderwel. Het hoort zo te zijn en zij willen het beste voor hun mama. Zij zijn ook blij dat zij beiden in Poperinge wonen en zo dagelijks bij Mariette op bezoek kunnen gaan. Nadine is ondertussen 5 maand op pensioen wat de taakverdeling nog eens ten goede komt. 

Mariette gaat dagelijks een wandeling maken met Conny. Jammer genoeg hebben ze hun wandelroute wat ingekort omdat het gesukkel is om over de kasseien met de rollator langsheen de zorgsite te wandelen. Ze missen een rollatorpad.

 

Dankzij de verschillende aangeboden diensten (klusjesdienst, groenonderhoud, maaltijden aan huis en poetshulp) van dienst Seniorenzorg kan Mariette zo lang mogelijk comfortabel en veilig thuis blijven wonen. Enkele eenvoudige ingrepen in huis kunnen zelfs al een groot verschil maken. Zo zorgden Conny en Nadine ook voor een verhoogde toiletbril, bevestigden ze handgrepen in het toilet en is er een zitje (stoeltje) als ondersteuning in de douche voorzien. 

Het is nuttig je huis aan te passen aan je vorderende leeftijd. Klusjesman Stefaan is van alle markten thuis en staat in voor karweitjes in en rond de woning. Zo heeft hij onlangs de rolluiken geautomatiseerd in haar huis en kan Mariette nu met één druk op de knop het rolluik oplaten en neerhalen. Het voortuintje wordt 2 keer per jaar opgeknapt door tuinonderhoud van dienst Seniorenzorg.

Om de 14 dagen kijkt Mariette ook uit naar de komst van Nelly, haar trouwe poetshulp. Mariette is diabetespatiënt en doet beroep op de dagelijkse menu: een dieetmaaltijd die aan huis bezorgd wordt door WZC Proventier. De thuisverpleger komt ook drie keer per dag aan huis voor haar insuline-inspuiting en dankzij het veiligheidshorloge kan Mariette met één druk op de knop de hulp van haar dochter oproepen. Kortom, de ideale combinatie die het mogelijk maakt om te blijven genieten van de geborgenheid van de eigen woning. 

Het doet altijd deugd wanneer Mariette haar dochters en de professionelen over de vloer krijgt. Als je op iemand kunt rekenen, voel je je altijd geruster. Dat zijn hartverwarmende contacten om te koesteren. Wat verlangt zij om tijdens het weekend ook haar klein- en achterkleinkinderen terug te zien na corona! 

 

Conny en Nadine, de mantelzorgers van Mariette die dit doen met hart en ziel:

“halftijds zorgen bestaat niet, je doet het eigenlijk de hele tijd”!