MELDING POLITIE: Diefstal met list

De politie krijgt heel wat meldingen van diefstal met list. Bij dit fenomeen doen dieven zich voor als bijvoorbeeld meteropnemers voor water, elektriciteit, gas of hulpverleners. Ze verschaffen zichzelf met deze list toegang tot je woning en gaan vervolgens aan de haal met je geld en persoonlijke bezittingen.

 

We willen graag oproepen tot waakzaamheid voor een nieuwe variant hierop:

  • Manier van werken: Eén of meerdere personen bellen aan om te bedelen of ze moeten naar het toilet of ze smeken dat hun kind je toilet mag gebruiken. Eenmaal binnen houdt de ene persoon zich bezig met de bewoner terwijl de andere de woning doorzoekt naar geld of bankkaarten. Wanneer de dieven vermoeden dat de bewoner iets doorheeft, nemen ze snel de voeten.
  • Doelgroep: kwetsbare en oudere personen

Hoe kan je hiertegen beschermen?

  • Controleer wie aanbelt voor je deur opent. Kijk bijvoorbeeld door het raam.
  • Identificeer onbekende bezoekers. Vraag wie ze zijn en waarom ze aanbellen. Denk eraan, met de huidige preventieve Covid-maatregelen is het onwaarschijnlijk dat een onbekende dringend bij jou thuis moet zijn!
  • Geef de indruk dat er nog iemand anders thuis is, ook al is dit niet het geval. Dit zal de listige dieven afschrikken.
  • Het is jouw woning en je bent niet verplicht om een onbekende binnen te laten! Zeker niet met de huidige preventieve Covid-maatregelen! ...

 

Iets verdachts gemerkt?

Laat de mogelijke listige dieven niet binnen en verwittig politiediensten onmiddellijk via 057/230 500 (24/24 en 7/7 bereikbaar) of via het noodnummer 112.

Aarzel niet om de politiediensten te contacteren als er nog vragen zijn.