CO in je huis? Doe de test.

CO of koolstofmonoxide is een giftig gas. Je ruikt het niet, je proeft het niet, je ziet het niet én je voelt het niet. Heb je een kachel op gas, kolen, mazout of petroleum in je woonkamer? Of heb je een warmwatertoestel op gas in je badkamer? Wil je weten of er CO-gevaar is?

 

Doe de test en vermijd dat je het volgende slachtoffer wordt. 

Zet een kruisje wanneer de uitspraak op jouw woning van toepassing is.

  1. Ik zie zwarte roetafzetting op het verwarmingstoestel, de muur of het plafond.
  2. Ik weet niet wanneer mijn verwarmingstoestel het laatst onderhouden is door een vakman.
  3. Ik heb een toestel op gas en ik zie gele of oranje vlammen in plaats van blauwe vlammen
  4. Ik zie vochtdruppeltjes op de binnenkant van de ramen en ervaar veel vocht in de woning.
  5. Mijn huisdieren gedragen zich vreemd. Ze zijn onrustig of vallen zelfs flauw.
  6. Ik heb in mijn woning vaak last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken.
  7. Ik en mijn huisgenoten of bezoekers hebben bovenstaande gezondheidsklachten op hetzelfde moment
  8. Ik merk dat bovenstaande gezondheidsklachten verminderen als ik verlucht of naar buiten ga.

Resultaat

Heb je het vakje aangeduid van roetafzetting (1), onderhoud (2) of de gele vlammen (3)? Laat je verwarmingstoestel, boiler of schouw controleren door een vakman. Op www.veiligverwarmen.be vind je een lijst met erkende vakmannen.

Heb je meerdere vakjes aangevinkt? Dan is er mogelijk CO-gas in je woning. Zorg onmiddellijk voor voldoende verluchting en laat je verwarmingstoestel, warmwatertoestel en schouw onmiddellijk controleren door een erkende vakman.

 

Heb je gezondheidsklachten?

Raadpleeg je huisarts. 

 

Hoe CO-vergiftiging voorkomen?

www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteit/geef-co-geen-kans

 

Meer info

www.wonenvlaanderen.be/CO