Poperinge zet in op Geestelijke Gezondheid

Lezingen over de geluksdriehoek, perfectionisme en rust in je hoofd, een getuigenis over verslaving, een deugddoende babbel en een theatervoorstelling tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in Poperinge

 

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid gaat elk jaar door van 1 t.e.m. 10 oktober, dan zetten we samen met organisaties, stad en ocmw het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor onze geestelijke gezondheid en veerkracht, zowel wanneer het goed gaat als wanneer het minder gaat. Onder het motto #samenveerkrachtig organiseren we tal van activiteiten die de veerkracht versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken. We nodigen alle Poperingenaren uit om deel te nemen. Dit jaar staan alle acties in het teken van kracht. 

 

13 activiteiten verspreid over Poperinge en deelgemeenten geven je mentale gezondheid een boost. Jij doet toch ook mee? 

 

Getuigenis van Bert over verslaving - Poperinge

28 september 2023 om 20 – 22 uur

Overkophuis, Komstraat 12/14, Poperinge

Bert vertelt als ervaringsdeskundige in een intieme setting zijn levensverhaal. Na zijn getuigenis over gebeurtenissen en verslaving gaan we in gesprek met de jongeren over verslaving(en) en gaan we op zoek naar wat kan helpen om andere keuzes te maken. 

  

Positief ouder worden met de geluksdriehoek - Poperinge

2 oktober om 14 – 16 uur

LDC De Bres, Veurnestraat 15, Poperinge

Deze voordracht gaat over het mentaal welbevinden specifiek gericht naar senioren. Mensen krijgen vaker te maken met kantelmomenten en verlieservaringen naarmate de jaren vorderen. Denk maar aan het (zwarte) gat na de pensionering, ...

de overbelasting bij langdurige en intensieve mantelzorg, het verlies van dierbaren, dreigende eenzaamheid, het ontstaan van relatieproblemen, … Ook het niet meer kunnen van bepaalde zaken zoals autorijden of fietsen, het huishouden niet meer alleen kunnen beredderen, moeite hebben om gesprekken te volgen, … kunnen zwaar wegen op het gemoed. Het zijn verlieservaringen die een grote impact kunnen hebben op het psychisch welzijn. 

 

Koffieklets "Oe ist" - Poperinge

2 oktober om 14 – 16 uur

Buurtsalon Krombeke, A. Verbrigghestraat 1, Krombeke

Een deugddoende babbel rond de vraag ‘Oe ist’ gepaard met een tasje koffie en taart. Hetgeen je deelt is volledig vrijblijvend, ieder onderwerp is welgekomen.

 

Infosessie 'Rust in je hoofd' - Poperinge

3 oktober 2023 om 17.15 – 18.45 u.

Overkophuis, Komstraat 12/14, Poperinge

Piekerproblemen oplossen door erover te piekeren, is zoals meer gas geven als je in de modder zit: je geraakt alsmaar dieper verstrikt. We onderschatten hoeveel ellende we onszelf bezorgen door voortdurend ‘in ons hoofd te zitten’. We genieten minder van het leven en zijn geen aangenaam gezelschap. Er duiken klachten op zoals stress en slaapstoornissen.   

 

Koffieklets "Oe ist" - Poperinge

4 oktober om 14 – 16 uur

Buurtsalon Watou, Winnezelestraat 17, Watou

Een deugddoende babbel rond de vraag ‘Oe ist’ gepaard met een tasje koffie en taart. Hetgeen je deelt is volledig vrijblijvend, ieder onderwerp is welgekomen.

 

Bokstherapie jongeren najaar woe 17.30 - Poperinge

4, 11, 18 en 25 oktober (4 lessen) om 17.30 – 19 uur

Sportzone gevechtsporthal, Ouderdomseweg 3, Poperinge

Tijdens deze lessenreeks combineren we sporten met extra aandacht voor het emotioneel-mentaal welzijn via boks-, kracht – en bewustwordingsoefeningen.

 

Lezing De Troostzolder: 'De kracht van binnenuit bij verlies' - Poperinge

4 oktober om 19.30 – 21.30 u.

Dorpshuis Woesten, Woestendorp 46, Woesten 

Tine Top van De Troostzolder spreekt over de verschillende vormen van verlies en hoe je ermee kan omgaan. Hoe zorg je voor jezelf in rouw? Hoe ondersteun je mensen in je omgeving die een verliessituatie meemaken? Tine sluit de avond af met troosttips. 

 

Infosessie 'Nesten' - Poperinge

5 oktober 2023 om 20 – 22 uur

Bibliotheek, Veurnestraat 71, Poperinge

 Nesten biedt sociaal-emotionele zorg en ondersteunt zo de teams en de kinderen uit het lager en kleuter. Nesten werkt aan groepsverbondenheid aan de hand van speelse (bewegings)oefeningen. 

 

Soep met babbeltjes - Poperinge

6 oktober om 10 – 12 uur

LDC De Bres, Veurnestraat 15, Poperinge 

Oe ist? Hoe gaat het nu écht met jou? Een babbel doet deugd, want praten kan het verschil maken. Geniet met ons mee van een gratis tas soep op de stoep van LDC De Bres. Breng ook iemand mee die deugd zou hebben van een babbel (en een kopje soep). 

 

Lezing: Geluksdriehoek - Poperinge

10 oktober 2023 om 14 – 16 uur

Buurtsalon Roesbrugge, Prof. Rubbrechtstraat 97 , 8972 Roesbrugge-Haringe (Poperinge)

Een gelukkig leven… Dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’: wat is dat precies? Antwoorden op die vraag vind je in de geluksdriehoek.

 

Wim Chielens - Zo mooi was het nog nooit - Poperinge 

10 oktober en woensdag 11 oktober om 20.15 – 22 uur

CC Ghybe, St.-Annastraat 13, Poperinge

‘Zo mooi was het nog nooit’ is een lichtvoetige conférence die soms over heel ernstige dingen gaat, over hoe je met kleine en grotere tegenslagen kan omgaan, maar ook over droevige boeken, troostende muziek en hoe praten altijd helpt.

 

Lezing: Perfectionisme - Poperinge

12 oktober om 19.30 – 21.30 u.

Bibliotheek, Veurnestraat 71, Poperinge

Tijdens de lezing leer je de oorzaken, symptomen en gevolgen van perfectionisme kennen. Je krijgt handvaten aangereikt om beter met perfectionisme om te gaan.

 

Levende Bibliotheek - Poperinge

3 februari 2024 om 14 – 15.30 u.

Bibliotheek, Veurnestraat 71, Poperinge 

In deze bibliotheek leven de boeken: ‘boeken’ zijn hier mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk hebben ze vooroordelen aan de lijve ondervonden. Maar achter die vooroordelen schuilen altijd echte mensen. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel. 

 

Kom samen met je gezin, buren, collega’s, vrienden, … naar één van deze activiteiten en ontdek wat dit kan betekenen voor je geluksgevoel en geestelijke gezondheid! Want, samen zijn we (veer)krachtig! 

 

Alle activiteiten in een mooi overzichtje, klik dan op onderstaande PDF:

Download
Overzicht activiteiten Geestelijke Gezondheid 2023
2023 10-daagse geestelijke gezondheid.pd
Adobe Acrobat document 122.4 KB