Het belang van goede binnenluchtkwaliteit!

De winter is in het land en de energieprijzen maken het een uitdaging om ons huis lekker warm te houden. Maar verlies in je strijd tegen de energiefactuur de voordelen van verse binnen-lucht niet uit het oog!

 

Vervuilde lucht in huis

Ons huis bevat heel wat bronnen die de binnenlucht vervuilen. Wijzelf en de huishoudelijke taken die we doen, produceren heel wat vocht. Denk maar aan schoonmaken, koken of douchen. Daarnaast zorgen bouwmaterialen, poetsproducten en andere spullen die we gebruiken voor ongezonde stoffen in ons huis. Deze stoffen stapelen zich op en zorgen voor ongezonde binnenlucht. Wist je dat de binnenluchtkwaliteit hierdoor vaak

slechter is dan de buitenlucht.

 

Kan het kwaad?

Wie veel tijd doorbrengt in een woning of een gebouw met vervuilde binnenlucht, kan gezondheidsklachten krijgen zoals luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, astma en allergieën. Vervuilde binnenlucht leidt ook tot mindere prestaties op school en op het werk. Je verliest je concentratie als er te weinig zuurstof en veel verontreinigende stoffen in de lucht hangen. Ook raak je makkelijker besmet met infectieziekten in slecht verluchte ruimtes. Kortom: onderschat het effect van een vervuilde binnenlucht niet, zeker als je weet dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnen doorbrengen.

 

Zorg voor verse lucht

De lucht in je huis gezond houden is heel eenvoudig. Maak gebruik van je ventilatiesysteem en/of ventilatieroosters om verse lucht binnen te laten. Ook als je dit niet hebt, kan je voor verse lucht zorgen door ramen te openen. Bij activiteiten die veel vocht produceren of waarbij je producten gebruikt, is dit extra belangrijk. Vind jij zowel een gezond als een gezellig warm huis belangrijk? Kijk op www.gezondbinnen.be voor tips om via kleine of grote ingrepen efficiënt te ventileren en warmteverlies te beperken.