TIPS om goedkoop én gezond door het leven te gaan

Nu het leven duurder is dan ooit, maken we ons allemaal wel eens zorgen om onze portemonnee. Met deze handige tips geef je minder uit, zónder in te boeten op wat goed is voor lichaam en geest. 

 

 

Geef stress geen kans

Lig je ’s nachts te piekeren over de elektriciteitsrekening? Blijf niet alleen zitten met je probleem. Durf hulp te vragen. Hou controle over je uitgaven, maar zorg ook dat je nog wat ruimte laat om iets ontspannends te doen dat geld kost. Ook bewegen helpt tegen stress.

 

 

Kook met seizoensgroenten

Laat kant-en-klare maaltijden in het schap liggen, schrap dure junkfood en kook zélf. Liefst met lokale seizoensgroenten en -fruit, want die zijn voordeliger dan boontjes uit Kenia of aardbeien uit Spanje. Neem je eigen lunch mee naar het werk en ga creatief aan de slag met restjes of vries ze in. 

 

 

Winkel slim

Ga nooit met een lege maag winkelen. Maak vooraf een boodschappenlijstje. Dat voorkomt dat je impulsaankopen doet. Ook huismerken zijn een goed idee, want meestal een stuk voordeliger.

 

Drink kraantjeswater

Kraantjeswater is veel goedkoper dan flessenwater. En nog een stuk beter voor het lichaam dan frisdrank. Heb je liever een smaakje? Voeg gember, munt of fruit toe aan je water. Schrap of minder met alcohol, niet alleen goed voor je gezondheid, ook voor je portemonnee. 

 

Las meer vleesloze dagen in

Vlees is duur. En te veel vlees eten is ook al geen topidee voor je gezondheid en het milieu. Vervang je stukje biefstuk gerust eens door een goedkopere vleesvervanger. Denk maar aan tofu, tempé en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, rode bonen … Kijk voor inspiratie op www.zekergezond.be. 

 

Beweeg gratis

Fit en gezond door het leven huppelen zonder dat dit je een cent kost? Het kan! Wandel, jog of fiets zo vaak je kan. Neem de trap, stap een halte eerder van de bus en wandel een extra eindje. Zit je op het werk vaak neer? Doe aan ‘wisselwerk’ en sta regelmatig even recht om te bewegen.