Is je huis valvrij? DOE DE TEST!

 

Bij meer dan de helft van de ouderen die vallen, leidt een valpartij tot een lichamelijk letsel.  

 

Wat is valpreventie bij ouderen?

Valpreventie houdt in dat verschillende maatregelen en hulpmiddelen worden genomen om vallen bij ouderen te voorkomen of te vermijden. Dat kunnen activiteiten zijn die uw lichaam weer fitter maken, maar ook maatregelen die uw leefomgeving veiliger maken.

 

 

 

Waarom is valpreventie belangrijk?

Valpartijen zijn nooit een goede zaak. Ze gaan bijna altijd gepaard met pijn en letsel. Vooral bij ouderen kan vallen ernstige gevolgen hebben voor het lichaam en de psyche. Valpreventie bij ouderen is daarom niet alleen belangrijk, maar in veel gevallen zelfs essentieel om gezond ouder te worden. 

 

Hoe vaak vallen senioren?

Een derde van de 65-plussers valt ten minste een keer per jaar (VIGeZ, 2012). Bij senioren boven de 65 jaar zijn valongevallen zelfs verantwoordelijk voor de meerderheid van alle ernstige ongevallen thuis (Veiligheidsinstituut). 

 

Wil je dit voorkomen? Wandel eens stapsgewijs door je huis en maak gebruik van de checklist ‘Een valvrij huis? Doe de test!