Hoe blijf je ook op latere leeftijd fit en gezond? We vroegen het aan Donatienne uit ‘t Wingeroen.

Afspreken met Donatienne blijkt niet zo makkelijk te zijn want ze laat weten dat ze dagelijks veel te doen heeft! De agenda van deze pittige dame zit overvol met activiteiten. Dat komt door haar dynamische temperament. Donatienne is een vitale senior en vertelt met een fonkel in haar ogen hoe zij op 86-jarige leeftijd fit blijft. 

Als je al op jonge leeftijd begint met elke dag bewegen en actief bezig te zijn, pluk je daar later de vruchten van, zegt Donatienne. Het is nooit te laat om daarmee te beginnen, ook als je ouder wordt, kan het nog. Daarmee voorkom je dat je minder mobiel wordt. Donatienne loopt geen marathons meer maar voor een zesentachtiger is zij nog erg energiek. 

In ‘t Wingeroen heeft Donatienne een valveilige woonomgeving die helemaal afgestemd is op haar wensen en behoeften:

“Eigenlijk heb ik nog niet stilgezeten sinds ik hier ben! Stilzitten zit niet in mij. Het is belangrijk om mijn dag zinvol in te vullen”. Bewegen kan op veel manieren: thuis, in de vrije tijd of als actieve verplaatsing. 

Met het nieuw heraangelegd voetpad in de Beiaardstraat kan ik mij zelfstandig en veilig verplaatsen en doe mijn kleine boodschappen te voet.  Lijndanslessen zijn voor mij een ideale ontspanning. Elke dans die ik aanleer is boeiend en leuk. Het houdt me fit, geeft me energie en er worden vriendschappen gesmeed. Mijn dansbenen zijn nog lang niet versleten. Ik hou ook van zingen en ben aangesloten bij het zangkoor van Abele. Familiezorg komt langs om te poetsen maar de kleine huishoudelijke taken als afwassen en strijken doe ik zelf. 

Donatienne is ook graag creatief bezig en vindt het fijn om dat samen met anderen te doen. Ze is actief in tal van verenigingen. Handwerk als diamond painting, haken en bloemschikken zijn haar hobby’s. Elke avond voor het slapengaan daagt Donatienne haar hersenen uit en vult een woordpuzzel in. 

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van bewegen, staan en zitten. Het is een cliché, maar het klopt als een bus: een gezonde geest in een gezond lichaam. Doen wat je zelf leuk vindt, is iets wat je gezond houdt. Je zit dan lekker in je vel, barst van energie, bent positief ingesteld en voelt je blij! 

Donatienne Cordenier, echtgenote van wijlen André Dequidt, samen hebben zij 3 kinderen, 5 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen.