De gezelschapsdienst van NESTOR

Nestor wil met de gezelschapsdienst  het langer zelfstandig thuis wonen ondersteunen door thuisoppas met vrijwilligers te organiseren. Nestor helpt graag zorgbehoevende senioren en sociaal kwetsbaren in Poperinge en deelgemeenten.

Karien Bafcop doet beroep op de gezelschapsdienst van Nestor voor haar hulpbehoevende mama Robertine aangezien zij steeds minder mobiel wordt om onder de mensen te zijn. Op die manier is dit een unieke kans om toch nog regelmatig thuis mensen om haar heen te hebben. 

De Nestorcoördinator stelde 2 vrijwilligers voor aan Robertine en dochter Karien en werden meteen gekoppeld aan elkaar. Zowel Trees als Maria waren goed gekend in het dorp, aangezien ze ook van Reningelst zijn. Robertine is ook in tal van verenigingen actief geweest. Samen met haar echtgenoot hadden ze een...

 

zelfstandige zaak in Reningelst. Vanaf de leeftijd van 80 jaar kwam vrijwilligster Trees via Nestor al jaarlijks een verjaardagskaart en een kleine attentie bezorgen bij Robertine. 

Trees is een bezige bij die haar leven graag in het teken stelt van vrijwilligerswerk. Zo draait zij al jaar en dag mee bij Nestor. Ze is zorgzaam aanwezig tijdens het 14-daags bezoek op donderdagnamiddag, heeft een luisterend oor maar kan ook voor een vrolijke noot zorgen of weet wat nieuwsjes uit het dorp te vertellen. “We praten over koetjes en kalfjes. En alhoewel praatjes geen gaatjes vullen, ondervind ik dat dit dankbaar werk is omdat de waardering groot is. We praten veel over vroeger en halen prettige herinneringen op door het bekijken van oude foto’s. Het geeft mij veel voldoening dat ik echt wat voor de senioren kan betekenen. Het gezelschap wordt erg geapprecieerd door Robertine.”

 

Wekelijks zorgen Maria en Trees voor een leuk onderonsje. Er wordt een koekje gegeten tijdens de koffieklets. Meer heb je vaak niet nodig om een fijne namiddag te beleven want alles is leuker met twee! Op die manier ontstaat er een match, een soort klik tussen de buddy en de hulpbehoevende. 

“Het is een heel goede keuze geweest om iedere donderdagnamiddag gezelschap te voorzien bij mijn moeder. Aangezien papa reeds 8 jaar overleden is (en mijn broer 17 jaar) blijf ik alleen over als gezinslid. Mijn echtgenoot en ik nemen ook nog heel wat taken op ons maar willen ook wel gezelschap zijn wanneer we bij moeder aanwezig zijn. Vandaar is er ook een zorgplan opgesteld met de diensten als het Wit-Gele Kruis en Familiehulp. De gaatjes die in het schema overblijven op donderdagnamiddag, vult de dienst Nestor wekelijks op. Ons ma geniet van goede compagnie en voelt zich niet langer eenzaam. Maria en Trees brengen leven in de brouwerij en zorgen voor wat kleur in het leven van Robertine. Op dat vlak zijn zij een grote meerwaarde voor mijn moeder. 

 

 

Onze 92-jarige mama wil graag zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen, in het comfort en de warmte van haar eigen woning mits de nodige hulp. Een goede babbel in goed gezelschap is daarom de beste remedie, het perfecte tegengif tegen vereenzaming.”