Nestor op verjaardagsstoepbezoek bij een 90-jarige

 

Op stoepbezoek: en deugd dat dat doet! Deze keer op interview te Roesbrugge (Poperinge), vlakbij Beveren/ad Ijzer (Alveringem). 

 

Het stuk van Beveren-aan-de-IJzer tot aan de Dode IJzer is Alveringems grondgebied; vanaf de Dode IJzer tot aan de dorpskern van Roesbrugge is de straat Poperings grondgebied. Beide trajecten langsheen de Bergenstraat hebben dezelfde huisnummers:  een beetje verwarrend maar gelukkig staat Eliane al op de uitkijk!

 

We hebben afgesproken met Raymond Gyssels. Voor Eliane is en blijft het ‘meester Gyssels’. Eliane heeft veel bewondering en respect voor deze vitale, dynamische en lachende senior uit Roesbrugge!

 

In Poperinge neemt Nestor initiatieven om met een belletje en een babbeltje de eenzaamheid van de senioren te milderen. Zo werd ook een verjaardagsbezoekje aangepast naar een verjaardagstelefoontje in coronatijd. Intussen is een stoepbezoekje toegelaten en sinds kort mag er ook terug binnen afgesproken worden.

 

 

Krasse 90-plusser Raymond uit Roesbrugge trekt zijn voordeur open en schrikt even: hij wordt verrast op een verjaardagsbezoekje van vrijwilligster Eliane. De handloze contactbegroeting wordt meteen een luchtige en vrolijke ellebooggroet. Raymond viert zijn 92ste verjaardag!

 

Op stoepbezoek met een verjaardagstraktatie: een pakje koekjes van de lokale handelaar ’t Spendige te Roesbrugge en een verjaardagskaart met een klasfoto uit de oude doos. Het is een kleine attentie voor véél appreciatie. Nestor laat de 80- en 90-plussers niet los en dat wordt sterk geapprecieerd. Iedereen snakt naar persoonlijk contact. 

 

De kleinzoon van Raymond komt spontaan ook eens piepen aan de voordeur. Ik herken meteen kleinzoon Karel Vandenbroucke, raadslid Bijzonder Comité Sociale Dienst Poperinge! Karel is bezig met het onkruid te verwijderen en het gras te maaien in de tuin van zijn grootvader Raymond. Ook echtgenote Yolande voegt zich bij het gezelschap en al gauw wordt het een gezellig onderonsje op de stoep. De reacties op deze stoepbezoeken zijn unaniem positief.  Verjaardagswensen om nooit meer te vergeten en nog dagenlang na te genieten! 

 

 

 

 

De sociale en familiale activiteiten werden het meest gemist bij Raymond in coronatijden. Met 3 kinderen, 11 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen is hij toch wel blij dat hij iedereen de voorbije maand eindelijk terug gezien heeft in zijn eigen tuin. 

 

Door het wegvallen van bezigheden en activiteiten in de vertrouwde netwerken (zoals de Okra-activiteiten) komt de eenzaamheid bij sommige senioren plots wel sterk om de hoek loeren. ‘Het sociale leven van jong én oud verschraalt. Maar de tijd die wij nog te leven hebben, is beperkter dan bij de jongeren. Op de klok tikken de minuten met een continue snelheid maar de tijd tikt precies iets sneller als je ouder wordt. De tijd kent geen genade’, aldus Raymond. 

 

Het is  indrukwekkend om te zien wat de vrijwilligers betekenen voor Poperinge en deelgemeenten en hoe een stuk van de gemeentelijke dienstverlening ook rond hen draait. Van senioren opbellen tot verjaardagsbezoeken, van vervoer tot klusjes en gezelschap: een dikke duim voor alle Nestorvrijwilligers. Nestor wil hiermee zijn appreciatie tonen voor al die belangeloze maar o zo essentiële inzet van de vrijwilligers!