Reisplannen? Vergeet je coronacertificaat niet.

 

Vertrek je binnenkort op reis?

Dan zijn er aantal maatregelen waarmee je rekening moet houden om vrij en veilig te kunnen reizen deze zomer.

 

Het Overlegcomité legde op 4 juni de regels vast om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. 

 

 

Testen en reizen

Wie een coronatest (PCR-test) nodig heeft, kan terecht bij de huisarts of bij een testcentrum, afhankelijk van de situatie:

 

-->  Huisarts:

 

Enkel personen met symptomen kunnen zich hier laten testen. Maak een afspraak in je huisartsenpraktijk.

 

--> Testcentrum:

 

Maak een afspraak in een testcentrum in je buurt (Westhoek: Jan Yperman Ziekenhuis) indien je een coronatest wil voor niet-zieke personen of om te reizen.

 

 

 

Je hoeft daarbij geen doktersvoorschrift of Covid-19 Test Prescription Code (CTPC-code) aan te vragen via de huisarts.

Ga je op reis met je gezin, dan dien je voor elk gezinslid een afzonderlijke afspraak te maken.

 

Meer info op Jan Yperman Ziekenhuis |

 

 

 

 

Coronatest nodig voor het buitenland? 

 

Vanaf 1 juli krijgen mensen die nog niet helemaal konden worden gevaccineerd 2 gratis PCR-testen. Ga naar www.mijngezondheid.be voor meer informatie.

 

 

Up-to-date info i.v.m. reizen binnen de Europese Unie kan je vinden op de website reopen.europa.eu.

 

 

 

 

 

 

Hoe het certificaat aanvragen?

 

Jouw coronacertificaat kan je downloaden op www.mijngezondheid.be met identiteitskaart en PINcode (via kaartlezer).

 

Heb je een smartphone, dan kan je de APP CovidSafeBE via https://cert-app.be/nl/dl-covidsafe.html  installeren. Volg daarna de richtlijnen – eenvoudig te instaleren, zeker als je werkt met ‘Itsme’.

Als je bij installatie kiest voor ‘Taal: Nederlands’ dan kan je op het scherm waar je attesten kunnen geopend worden, VOORAF de ‘taal’ kiezen:

  • Je ziet   bovenaan rechts = instellingen
  • Op het volgend scherm zie je o.a. ‘taal’ – aanklikken – je krijgt de keuze tussen Nederlands, Frans, Engels en Duits. Kies je b.v.b. voor ‘Frans’ en je klikt op de afbeelding van één van je vaccins, dan krijg je de tekst in het Frans.

Ben je niet zo sterk met computer of met Smartphone, dan kan je het   certificaat   ook telefonisch opvragen.   Bel  het nummer 078 78 78 50 en volg de instructies. Neem vooraf je identiteitskaart bij de hand, want je moet je rijksregisternummer of nationaal nummer doorgeven.