Tournée Minérale

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82% van de Belgen alcohol, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag.

 

Je vraag je waarschijnlijk af, we mogen al zo weinig en nu mogen we ook al geen glaasje meer drinken.  Wees creatief en maak een lekker mocktail. Je zal verrast zijn hoe lekker die zijn! Hier alvast een aantal recepten.

 

Zelfs wie 'met mate' drinkt, kan voordelen ervaren van een maandje alcoholvrij. Moeilijk te geloven? Uit onderzoek bleek dat 9 op de 10 deelnemers zeggen dat ze minstens één van onderstaande voordelen ervaren.

 

Meer energie

Alcohol werkt verdovend en maakt je suf. Alcohol afbreken vergt ook heel wat van je lichaam. Door geen alcohol te drinken, geef je je lever een rustpauze. Al snel voel je je lekkerder in je vel. Tournée Minérale helpt je dus concentreren, aandacht vasthouden, beter presteren en inspanningen volhouden. Indrukwekkend, niet?

 

Slaap beter

Een glas alcohol als slaapmutsje? Het lijkt te werken, maar er zit een addertje onder het gras… Je slaapt sneller in, maar voorts zorgt alcohol voor een slechtere, oppervlakkigere nachtrust. Bij regelmatig drinken vermindert of verdwijnt het inslaapeffect zelfs. In de plaats krijg je een onrustige en kortere slaap. Het is dus goed mogelijk dat je in een alcoholvrije periode dieper en vaster slaapt.

 

Spaar geld uit

Wijn, cava, gin… Alcohol is duur! In 2018 gaf het gemiddeld Belgisch gezin 516 euro uit aan alcoholische dranken. Met wat je minder uitgeeft aan alcohol kan je onbekende alcoholvrije drankjes ontdekken, jezelf een gezonde verwennerij gunnen, een uitstapje meepikken of nog meer leuks.

 

Gezond gewicht

Wie 'gewicht' zegt, denkt aan 'eten'. Maar niet iedereen beseft dat ook alcohol zich laat voelen op de weegschaal. Alcoholische dranken hebben geen enkele voedingswaarde. Toch heeft de stof alcohol een invloed op je gewicht. Daarbovenop bevat zo goed als alle drank ook nog eens heel wat suiker. Bewust met alcohol omgaan helpt je dus werken aan een gezond gewicht.

 

 

Laat je huid stralen

Raar maar waar: alcohol droogt je uit. Je huid, het grootste orgaan van je lichaam, is daar niet zo gelukkig mee. Ben je uitgedroogd, dan ga je er dof uitzien en komen er rimpels tevoorschijn. Maar als je genoeg water drinkt, gaat je huid stralen!

 

Geen kater, meer tijd

Het overkomt velen en sommigen meer dan hen lief is. Het ellendige gevoel van een kater is één ding. Maar hoe vaak ben je een hap uit je weekend kwijt aan wachten tot dat venijnig beestje je eindelijk met rust laat? Beeld je eens in wat voor leuks je in die tijd zoal kan doen!

 

 

Kort samengevat, alcohol is slecht voor de gezondheid!

We draaien niet rond de pot: alcohol is erg schadelijk voor je gezondheid. Een houten kop of een avond die eindigt met je hoofd boven de toiletpot: da’s niet erg aangenaam. Maar, de langetermijngevolgen zijn nog veel belangrijker: verslaving, leveraandoeningen, kanker… Als je een pauze neemt en nadenkt over je eigen alcoholgebruik, dan draag je bij tot een betere gezondheid. En da’s exact waar Tournée Minérale voor staat! Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat deelnemers aan Tournée Minérale na het einde van de actie hun alcoholgebruik blijven matigen.