Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Doe dan mee aan dit belangrijk en gratis onderzoek!

Behoor je tot de leeftijdsgroep?  Lees dan onderstaande getuigenissen van mensen van Poperinge en laat je overtuigen om deel te nemen aan het gratis bevolkingsonderzoek.

  

Ik was 33 jaar toen ik aanvoelde dat er iets niet klopte. Een eerste mammografie en echo waren een gevolg. Toen bleek dat er niets te zien was en alles oké was. Opluchting!

 

Maar na een korte periode van opluchting, kwam ongerustheid al terug snel de bovenhand nemen. Ik was moe, futloos en al verschillende kilo's lichter. Uiteindelijk ben ik terug naar de ...

 

 

gynaecoloog geweest. Misschien was mijn spiraal wel de oorzaak en werd deze verwijderd. Gelukkig was mijn arts alert en stuurde ze me na 3 maand naar de scan. Toen ik na enkele dagen telefoon kreeg vanuit het ziekenhuis viel de hemel op mijn hoofd! Ze hadden enkele plekjes gezien, wat ze een half jaar geleden niet hadden gezien. Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, werd werkelijkheid. Borstkanker. 33 jaar. 2 jonge kinderen (8 en 10). 1000 en 1 vragen gingen door mijn hoofd. Zal ik mijn kinderen zien opgroeien, zal ik dit overleven, wat staat er mij allemaal te wachten,... . 

Mijn angst werd al snel veranderd naar een strijd modus, dit gevecht moest ik winnen! Niet alleen voor mezelf maar voor mijn gezin.

Al snel volgde een mastectomie. Daar bleek dat mijn 2 kleine plekjes een tumor van 10 cm was.

Daarna volgde een chemokuur van 6 maand en 33 bestralingen.

Maar ik heb mijn gevecht gewonnen, dankzij de vele steun van mijn gezin, familie, vrienden en collega's!

Daarom is het zo ontzettend belangrijk, hoe jong of hoe oud men ook is, laat jullie screenen mensen. Vanaf het moment dat jij voelt, van er klopt iets niet, wacht niet af. Ook al ben je nog geen 50 jaar. 

Het is ook niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor jullie naasten, want in mijn geval heb ik mij ook laten testen op het BRCA-gen. Ik vond dit zeer belangrijk om dit te weten, zeker voor de toekomst van mijn 2 dochters, mijn zus, nichtje,... . 

Hoe sneller men erbij is, hoe groter je overlevingskansen en hoef je misschien niet het hele traject te ondergaan.

Ondertussen is het nu 5 jaar geleden, en zit de angst er nog steeds goed in, maar elk jaar op controle gaan is een gewoonte geworden. Het kan levens redden!

Sofie Lermyte, 39 jaar

 

Als je de uitnodigingsbrief voor screeningsmammografie ontvangt is het zeker aan te raden om hierop in te gaan. Het is een kleine moeite en erg laagdrempelig want je hoeft enkel de afspraak met radiologie te maken. De screening kan zelfs plaatsvinden in het ziekenhuis van Poperinge. Hoe vroeger je erbij bent mocht er iets verdachts opgemerkt worden, hoe minder zwaar de nabehandeling die volgt en hoe groter de kans op volledige genezing. Indien er niks abnormaals gedetecteerd wordt, heb je wel de geruststelling! 

Riet Cardinael

 

Ik ben nog te jong hiervoor maar ben hier grote voorstander van.  Zowel mijn mémé als mama hebben borstkanker. Bij mijn mama is het ontdekt via het preventief onderzoek van de overheid. Dit is nu vijf jaar geleden en indien het niet zou ontdekt geweest zijn via deze screening zouden de gevolgen ongetwijfeld veel erger geweest zijn. 

Jana, 25 jaar

 

Ik ben trouw aan het preventief borstonderzoek sedert de eerste maal dat ik een uitnodiging kreeg.  Als verpleegkundige ben ik rotsvast overtuigd dat wij hier in België enorm veel geluk hebben dat onze overheid wil investeren in preventie.  En dat het zinvol is, heb ik al zelf mogen ondervinden. Bij mijn man werd de eerste maal dat hij mee deed aan het preventief onderzoek voor dikkedarmkanker reeds kanker vastgesteld.  Hij is snel geopereerd en heel vlot hersteld.  Tot op vandaag zeggen de artsen dat hij heel veel geluk heeft gehad en een erg gunstige prognose heeft  dankzij het vroegtijdig detecteren. 

Anne-Mie, 58 jaar

 

10 jaar geleden voelde ik een knobbeltje,  mijn huisarts spoorde me aan om een mammo -en echografie te laten nemen, in het ziekenhuis sprak men over ‘een verharding’, 99,9 % goedaardig,  geen verder onderzoek nodig.  Na enkele maanden heb ik op eigen initatief ‘deze verharding’ opnieuw laten bekijken: de beelden waren nu plots zeer onrustwekkend.   Alles kwam in een stroomversnelling terecht, een paar dagen later had ik al een afspraak bij een borstchirurg in een universitair ziekenhuis .  

De diagnose was borstkanker en  zeer ingrijpend op een leeftijd van 36 jaar met twee kinderen van 7 en 4 jaar, mijn wereld stond op slag stil.  Er volgde een heel lastige periode (voor mij en mijn gezin): ingrijpende operatie, chemokuur en bestralingen, maar na 1 jaar  kon ik mijn gewone leven beetje bij beetje terug opnemen.  Ik had geluk dat er geen uitzaaiingen waren, wel een micro-metastase met als gevolg  dat mijn  okselklieren werden verwijderd.  

Was er nog meer tijd over gegaan, dan was het verhaal waarschijnlijk anders geëindigd…

Ik laat mij nu jaarlijks controleren en tot op vandaag is alles ok, voor mij heeft deze opvolging een geruststellend effect: ik ben weer goedgekeurd en dat geeft mij nieuwe energie. 

Een mammografie is niet het leukste onderzoek maar het kan je heel veel leed besparen, dus niet twijfelen!

N.V. , 46 jaar

 

Ik vind het heel belangrijk om hieraan mee te doen.  Bij mijn zus hebben ze via de screening een knobbeltje ontdekt.  Dit was gelukkig goedaardig.

Maar het zet je toch aan het denken en het is een geruststelling dat er een vroegtijdige behandeling kan ingezet worden en dit zowel als het gezwelletje kwaadaardig of goedaardig blijkt te zijn. 

Nadine, 57 jaar

 

Als je de kans krijgt om dit te laten doen, moet je daarop zeker ingaan! Je hoeft enkel een afspraak te maken op de dienst radiologie en moet nooit lang wachten. Bij mijn grootmoeder werd borstkanker destijds vastgesteld. De angst zit er bij mij dus ook wel in als er een afwijking zou ontdekt worden. Daarom vind ik het ook belangrijk om trouw in te gaan op de 2-jaarlijkse uitnodiging om je te laten screenen. 

Marleen Lebbe, 58 jaar

 

We hebben allemaal wel iemand verloren aan kanker in onze familie of onze vriendenkring. Ikzelf heb huidkanker gehad die ontdekt werd in een vroeg stadium dankzij de alertheid van twee mensen. Ik vind preventie dus heel belangrijk! Naast een jaarlijks bezoek aan een dermatoloog neem ik ook deel aan de bevolkingsonderzoeken voor darm- en borstkanker. De stress die ik heb na het onderzoek tot het krijgen van het resultaat is verre van leuk maar ik besef dat er vroeg bij zijn van levensbelang is!

Christine Merlevede, 63 jaar

 

Iedere keer dat ik een uitnodiging voor screening kreeg ben ik daar op ingegaan, ik vind dit een mooi initiatief want zonder die uitnodiging zou ik er waarschijnlijk nooit aan denken. Door geregelde opvolging kan veel ellende voorkomen worden.

Het onderzoek zelf duurt kort en is niet pijnlijk, ik ben zeker van plan volgende uitnodigingen te aanvaarden.

Ik moedig mijn vriendinnen aan dit ook te doen.

Lena G.

 

Als ik mijn tweejaarlijkse oproepingsbrief in de bus krijg, ga ik zonder twijfel in op de afspraak. Het is erg belangrijk om dit te laten doen en stipt op te volgen. Hier en daar hoor je regelmatig bij kennissen, vrienden of familie wel iemand die vroeg of laat met (borst)kanker te maken krijgt. Ook al voel je zelf niets verdachts, een scan kan je altijd meer zekerheid geven dat er geen dieperliggende afwijkingen zijn … Het is steeds een opluchting om daarna goed nieuws te vernemen.

R.M., 58 jaar

 

Ik had zelf iets gevoeld in mijn borst en daarna een mammo laten nemen waarop niks te zien was. Een echo hierop volgde waar wel duidelijk iets te zien was. Dus je ziet maar hé: als men op tijd erbij is valt de nabehandeling nog mee. 

Christine

 

13 jaar geleden voelde ik tijdens borstvoeding geven aan mijn jongste dochter opeens een knobbeltje in mijn borst. Na een afspraak bij de gynaecoloog werd de cyste operatief verwijderd en onderzocht en bleek kwaadaardig. Er moest méér weefsel errond verwijderd worden en de lymfeklieren uit mijn oksel moesten volledig uitgeruimd worden voor verder onderzoek. Het bleek om een hormonale borsttumor te gaan. 

Tijdens deze schokkende ervaring op de leeftijd van 33 jaar had ik veel angst en verdriet op korte tijd te verwerken. Mijn jongste dochtertje was toen pas 8 maanden. Het verwerkingsproces vroeg veel tijd, energie en gepieker voor de toekomst. Er volgden een reeks bestralingen en een hormonenkuur van 5 jaar. 

Jaarlijks ga ik nu trouw op afspraak bij de dienst radiologie om een screeningsmammografie. Ik heb de gewoonte om dat te laten doen in de maand december. Het is jaarlijks een terugkerende spannende eindejaarsperiode voor mij. Tot nu toe heb ik al steeds dankbaar kunnen klinken op een gezond en gelukkig nieuw jaar! Telkens een grote geruststelling als de resultaten van de mammo- en echografie negatief zijn. Dus erg belangrijk om hierop in te gaan!

Kristel Lermytte, 46 jaar

 

Je ontvangt alle documenten in de brievenbus en het is een kleine moeite om de stap te zetten, het wordt zelfs gratis aangeboden!

Anonieme getuigenis