Help je mee aan het maken van mondmaskers voor onze Poperingse bevolking?

Poperinge neemt actief deel aan de nationale naaiactie, waarbij burgers zelf mondmaskers tegen de verspreiding van het coronavirus maken. Dit als aanvulling op de bestelling die de stad eerder deze week deed om voor elk van de inwoners een mondmasker te kopen. Inwoners zullen de maskers thuis kunnen maken met stof die het stadsbestuur hen bezorgt. Er zijn drie patronen, waarvan één voor kinderen. Dienstencentrum De Bres neemt de organisatie en coördinatie van de actie op zich.

Afgelopen vrijdag heeft de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat het dragen van stoffen mondmaskers een belangrijke rol zal spelen bij de versoepeling van de maatregelen vanaf 4 mei. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht ...

 

vanaf 4 mei op het openbaar vervoer, voor iedereen vanaf 12 jaar. Op de werkvloer is een mondmasker verplicht als er geen anderhalve meter kan gegarandeerd worden. In een latere fase (15/18 mei) zullen mondmaskers ook verplicht zijn op school, dit voor het schoolpersoneel en de kinderen van het secundair onderwijs.

Een mondmasker dragen is een aanvulling op eerdere richtlijnen, zoals handhygiëne, afstand bewaren, … . Het stadsbestuur heeft ook reeds een bestelling van 30.000 herbruikbare mondmaskers geplaatst om voor iedere inwoner één exemplaar te voorzien. Iedereen zal ook twee filters ontvangen die in eigen maskers gebruikt kunnen worden.


Centrumleider van De Bres Charlotte Devrekere geeft wat uitleg bij deze deelname: “Het idee kwam van de Poperingse Naaiclub die wekelijks samenkomt in De Bres. Het is overgenomen en bekrachtigd door het stadsbestuur. De Bres neemt de coördinatie waar, omdat dit binnen onze sociale doelstellingen past. De stad verwacht inderdaad 30.000 mondmaskers die ze in groep heeft kunnen bestellen. Dat is één per persoon, maar dit blijft weinig. Zeker personen die in de zorg werken en de sociale distance-regels niet altijd kunnen volgen, hebben er meer nodig. Bij intensief gebruik (bijv. veel praten) moeten mondmaskers om de vier uur immers kunnen gewisseld worden. Het is de bedoeling dat bij onze actie zowel leden van de naaiclub, maar ook andere burgers hieraan kunnen meewerken.”

Het streefdoel van de lokale naaiactie is om 5 000 mondmaskers te maken. Dit zal in de formaten Large, Small en Kinderen gebeuren. De buitenkant van de maskers zal in kleur zijn, de binnenkant telkens in het wit.

Wie bereid is maskers te naaien, kan via een formulier op de website https://www.poperinge.be  alle nodige materiaal bestellen. Leden van de naaiclub zullen dan pakketten met stof, garen en andere toebehoren zoals een handleiding samenstellen. Elk pakket zal bestaan uit materiaal voor 5 kindermaskers en telkens 10 maskers in de groottes Small en Large. Die pakketten zullen ofwel door gemeenschapswachten aan huis geleverd worden, of op een aantal vaste plaatsen kunnen worden opgehaald. Die plaatsen zijn zowel in het stadscentrum als in de deelgemeenten gesitueerd:

 

Dinsdag
10u - 11u                    LDC De Bres
13u30 - 14u15            OC Proven
14u45 - 15u30            OC Roesbrugge
16u - 16u45                OC Krombeke

Vrijdag
10u - 11u                    LDC De Bres
13u15 - 14u                OC Reningelst
14u45 - 15u30            OC Abele
16u - 16u45                OC Watou

 

Wie niet online kan bestellen, kan bellen naar Poperinge helpt en luistert op  het nummer 057 346 500. Daar wordt hun bestelling voor een naaipakket genoteerd.

Eenmaal de mondmaskers gemaakt, worden ze opnieuw via dezelfde afhaalpunten aan de stad bezorgd.

Het stadsbestuur zal de mondmaskers in een eerste fase bedelen en ter beschikking stellen aan kinderen vanaf 12 jaar, alsook aan de leerkrachten van het basis- en middelbaar onderwijs. De bedeling zal in papieren zakken gebeuren.

Over de timing en de manier waarop de gemaakte mondmaskers aan de genoemde doelgroepen worden bedeeld, wordt later nog beslist en gecommuniceerd.