InformatieNM: Tijdig nadenken over een waardig levenseinde

Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat plan je: het uur van opstaan, welk ontbijt, begin en einde van de werkuren, de afspraken, welke boodschappen, het al dan niet kinderen op de wereld zetten,... Dat je ook plannen kunt maken in het licht van je toekomstig sterven komt niet in je op of schuif je bewust voor je uit, naar later.
Wat je echter moet weten:
Bij 1 op 2 mensen wordt de stervensfase beïnvloed door medische handelingen of beslissingen. Het is in die zin wel belangrijk wat je zelf wilt als toekomstige patiënt. Informeer je goed vooraf, wanneer je nog in goede gezondheid verkeert: Wat zijn mijn rechten als patiënt? Kan ik zinloze medische handelingen weigeren? Wat is palliatieve zorg? Hoe zit de levensbeëindiging op verzoek in elkaar? Wat als ik wilsonbekwaam ben? Welke voorafgaande wilsverklaringen zijn nuttig?
Praat ook vooraf met je dierbaren over je wensen, inzichten en plannen hieromtrent. Dat vermijdt onduidelijkheden en verwarring wanneer je laatste fase er aan komt.

 

Wil je meer informatie, kom dan naar de informatienamiddag op 23 april. Graag vooraf inschrijven.

 

“‘t is niet de dood die ik vrees maar het akelig soort sterven”
de Romeinse dichter Ovidius (43 v Ch - 17 n Ch)