Bloed doneren kan binnenkort ook na de leeftijd van 71 jaar!

 

Wie bloed, plasma of bloedplaatjes geeft mag dat vandaag tot de dag voor zijn 71ste verjaardag. Door deze beperking moeten 8.000 donoren de komende jaren verplicht stoppen in ons land. Minister van Volksgezondheid De Block brengt daar nu verandering in door de maximumleeftijd af te schaffen begin 2019.

Met deze nieuwe regelgeving valt de leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 werd, mag blijven doneren. Op voorwaarde dat je voor het eerst bloed gaf voor je 66e verjaardag en de laatste donatie niet langer dan 3 jaar geleden is.

 

“De arts van het Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven. De individuele gezondheidstoestand van de donor is essentieel om te bepalen of hij/zij in staat is om op een veilige manier bloed te geven.” - Minister Maggie De Block. 

 

Goed nieuws voor donoren die binnenkort de leeftijd van 71 jaar bereiken: Zij kunnen gewoon verder blijven doneren.

 

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren - dus mensen die ooit al bloed gaven - al eens opgetrokken van 66 tot 71. Deze wetswijziging zorgde toen jaarlijks voor meer dan 20 000 extra donaties.

Bron: Vlaamse Ouderenraad

Reactie schrijven

Commentaren: 0