20% meer thuiswonende 80-plussers tegen 2027

Het aantal alleenwonende 80-plussers en 80-plussers in een tweepersoonshuishouden stijgt in de komende 10 jaar met bijna 20%. Uit deze cijfers blijkt duidelijk het belang van woningen die aangepast zijn aan de behoeften en noden van de oudste groep ouderen. De Vlaamse Ouderenraad greep de uitnodiging aan voor een parlementaire hoorzitting over de toekomst van de aanpassingspremies voor ouderen en personen met een handicap. We pleitten er voor een betere ondersteuning voor woningaanpassingen.

Belang van woningaanpassingen
Naarmate mensen ouder worden, hebben ze soms nood aan aanpassingen in hun woning. Een handvat bij het toilet, een inloopdouche in plaats van een bad, elektrische rolluiken, een traplift, bredere deuropeningen zodat er een rolstoel of rollator door kan, ... Die aanpassingen zijn belangrijk om op een goede manier lang thuis te kunnen blijven wonen. Tegelijk kosten dit soort ingrepen vaak heel wat geld en energie. Daar is ondersteuning voor nodig.

Huidig beleid
Er bestaan heel wat premies die de kwaliteit van de eigen woning helpen verbeteren. Maar door dat grote aantal premies en stelsels is het moeilijk om het overzicht te behouden. Voor de verschillende premies moeten aanvragers bovendien voldoen aan steeds andere voorwaarden. Dat maakt het extra verwarrend. Bovendien zijn de premies nu niet eerlijk. Mensen die een handicap krijgen na hun 65e kunnen geen aanpassingspremies voor personen met een handicap krijgen. En de premies voor woningaanpassingen bij zorgbehoevende ouderen zijn veel beperkter en strenger dan die voor mensen met een handicap, ongeacht hoe zwaar hun noden zijn. In het parlement worden daarom voorstellen gedaan om beide aanpassingspremies samen te voegen en het premiestelsel minder complex te maken.

 

Het volledig artikel van de Vlaamse Ouderenraad vind je hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0