European Disability Card

De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee u als persoon met een handicap voordelen kunt  genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten.  De kaart is geldig in België en in zeven andere deelnemende Europese landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië , Malta, Slovenië en Roemenië. De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat u een handicap hebt.

U kunt de kaart aanvragen als u erkend bent als persoon met een handicap door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Ook als u een tegemoetkoming of voordeel (parkeerkaart) krijgt van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, kunt u recht hebben op de European Disability Card.

 

Hoe aanvragen?

  • Als u erkend bent door het VAPH, kunt u de kaart aanvragen bij het VAPH. U kunt deze kaart enkel digitaal aanvragen via het digitale loket mijnvaph.be. In uw persoonlijk dossier gaat u naar de tab ‘EDC’ waarna u op de tekst ‘vraag een nieuwe kaart aan’ klikt. De kaart wordt dan aangemaakt en met de post naar uw persoonlijk adres verstuurd. Indien u erkend bent door het VAPH, maar geen toegang hebt tot internet of mijnvaph met een e-ID kaartlezer, kan het provinciaal kantoor van het VAPH deze aanvraag voor u indienen via het digitale loket mijnvaph.be.
  • Als u een tegemoetkoming of voordeel krijgt van de FOD Sociale Zekerheid, dan kunt u de kaart aanvragen via het online contactformulier van de Directie-Generaal voor Personen met een Handicap. Beschik je niet over internet, dan kan je langskomen op de zitdag van FOD Sociale Zekerheid in het Sociaal huis, iedere 3e dinsdag van de maand (van 10 tot 12u) of bij de dienst Welzijn in het Sociaal huis, iedere werkdag zitdag van 9 tot 12u.

De totale verwerkingstijd, van VAPH aanvraag tot het afleveren van de kaart, neemt in totaal een 30-tal dagen in beslag.

 

Met de European Disability Card (EDC) kunt u bij de deelnemende partners (musea, pretparken, toeristische verblijven…) genieten van bepaalde maatregelen om uw bezoek te vergemakkelijken (kortingen, brochures in eenvoudige taal, vlottere toegang tot attracties, assistentie, gespecialiseerde gidsen,...). Neem contact op met de organisator van de plaats die u bezoekt of raadpleeg de website van de organisatie om te weten welke voordelen u als kaarthouder geniet.

 

Meer informatie kan je vinden door hier te klikken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0