Op wat moet ik letten bij een assisentiewoning?

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, lanceert een campagne om het aanbod van erkende assistentiewoningen (serviceflats) in de kijker te zetten. Met een checklist en een informatiecampagne wil de minister de meerwaarde en de voordelen van het wonen in een erkende assistentiewoning belichten, en tegelijk mensen waarschuwen omtrent de zaken waarop je moet letten bij de keuze van assistentiewoning.

 

Wat is een erkende assistentiewoning?
 Assistentiewoningen worden in de volksmond ook wel eens serviceflats genoemd. Maar enkel wanneer er sprake is van ‘erkende assistentiewoningen’ heeft men als huurder bepaalde kwaliteitsgaranties die opgevolgd worden door Zorginspectie. Als koper geniet je ook bepaalde voordelen, zoals een btw-tarief van 12% in plaats van 21%. Dit is niet het geval bij niet-erkende assistentiewoningen.

 

Momenteel zijn er 21 396 assistentiewoningen, maar er komen er nog elke dag bij. De gemiddelde dagprijs bedraagt ruw geschat 35 euro, hoewel deze prijs afhankelijk is van o.a. de ligging, het aantal slaapkamers, het al dan niet aanwezig zijn van een tuin, …
De minimumleeftijd is 65 jaar, maar in bepaalde situaties kunnen ook jongere mensen kiezen om in de assistentiewoning te komen wonen.

 

Checklist assistentiewoning
Geïnteresseerde ouderen kunnen vanaf nu met een checklist op pad om te beoordelen of de assistentiewoning die ze op het oog hebben voldoet aan de erkenningsnormen van de Vlaamse overheid.

Wat is een assistentiewoning? Wat mag je daar verwachten? En waar moet je op letten als je er eentje wil huren of kopen? Op www.checkassistentiewoning.be vinden potentiële huurders en kopers een checklist met aandachtspunten, zoals:

  • Minimale afmetingen
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Handvatten in de badkamer
  • Brandveiligheidsnormen
  • Aanwezigheid van een woonassistent die kan helpen met praktische organisatie of toeleiding naar bijvoorbeeld thuiszorgdiensten
  • Prioriteit om zelfstandig te wonen, maar als er plots toch hulp nodig is, dan is er crisis- en/of overbruggingszorg beschikbaar in afwachting van reguliere zorg
  • De huurder kan volledig autonoom kiezen wie en wanneer hem zorg en/of diensten verleent in de woning
  • Gemeenschappelijke ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

De website biedt ook een overzicht van de erkende voorzieningen, voorbeelddocumenten van overeenkomsten, een verklarende woordenlijst en andere nuttige info.

 

Meer informatie
Bekijk de campagnefilmpjes hier en hier.

Bron: www.vlaamse-ouderenraad.be.

Reactie schrijven

Commentaren: 0