1722, het nieuwe noodnummer bij storm of wateroverlast

 

 

Vanaf 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand in levensgevaar is. Dat nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

 

Het Europese noodnummer 112 en de noodnummers 100 en 101 blijven bestaan voor levensbedreigende situaties.

De noodnummers op een rijtje:
- 112: Europees nummer voor dringende noodoproepen voor brandweer of ambulance. Je kan in de 28 lidstaten van de Europese Unie dringende hulp vragen via dit nummer. Noodoproepen via het nummer 112 komen op dit ogenblik in België op dezelfde plaats toe als de noodoproepen naar het nummer 100.
- 100: noodnummer voor brandweer of ambulance in België
- 101: noodnummer voor politie in België. Als je in België naar het noodnummer 112 belt voor de politie, word je doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. Bel voor dringende politiehulp rechtstreeks het noodnummer 101.
- 1722: noodnummer voor hulp tijdens extreme weersomstandigheden. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) gaat op basis van een code oranje of rood bepalen of het nummer 1722 geactiveerd wordt. Minstens een uur voordat de storm of het onweer kan toeslaan, gaan de lijnen open.
 

Reactie schrijven

Commentaren: 0