Leef brandveilig!

 

2016 is een pikzwart jaar op het vlak van brandveiligheid, met op 7 december al 71 dodelijke slachtoffers door woningbranden in België, waarvan 34 ouderen. De vele woningbranden en slachtoffers kunnen voorkomen worden. En jij kan daarbij helpen. Brandveiligheid is immers de verantwoordelijkheid van iedereen. Leef brandveilig is de boodschap!

Nieuwe website
 Oscare vzw, nazorg- en opleidingscentrum voor brandwonden en littekens, streeft al jaren naar een brandveiliger leven. Oscare maakt nu de kennis en expertise die het doorheen de jaren vergaarde, toegankelijk via de nieuwe website www.leefbrandveilig.be. De website moet een databank worden waar iedereen gemakkelijk informatie kan terugvinden in verband met brandveilig leven. Hij biedt ook informatie aan over rookmelders, vormingen en educatieve pakketten.

 

Meer cijfers…

  • Jaarlijks zijn er in België 20 000 woningbranden waarvan een 60-tal met dodelijke afloop.
  • Slechts 1 op 3 Belgen denkt aan brandveiligheid. 1 op 10 ligt helemaal niet wakker van rookmelders in huis.
  • In Vlaanderen heeft slechts 4 op 10 één of meerdere rookmelders hangen, vaak slecht of helemaal niet onderhouden.
  • Slechts 15% van de Belgen heeft een vluchtplan en oefent de vluchtroute in geval van brand.

 

Rookmelders laten je niet stikken
Wist je dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Want als je slaapt, ruik je niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Je hebt maar 3 minuten om je woning te verlaten. Investeer daarom in voldoende rookmelders die jou en je gezin tijdig alarmeren in geval van brand.

 

Veilige feesten
Kom ook ‘veilig’ de feesten door: geen vuurwerkslachtoffers, geen feestdecoratie die vuur vat, geen omvallende fonduestellen of kaarsen die synthetische feestkledij in brand zetten, geen vuurkorven met grote gensters en al zeker geen te hete soep te midden van een overvolle tafel met kinderen.

 

Meer informatie
www.leefbrandveilig.be

Infografics rond woningbranden 2016.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0