Opgelet: CO gevaar!

 

Elk jaar sterven in België ongeveer 30 tot 50 mensen door koolstofmonoxidevergiftiging (CO) en worden er meer dan 1000 in het ziekenhuis opgenomen. De meeste CO-vergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen. Het is dus niet verwonderlijk dat de helft van de vergiftigingen in de badkamer gebeurt.

Wat is koolstofmonoxide (CO)?
Het is een geurloos en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas (aardgas en butaan- of propaangas), kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout.

Wanneer er voldoende zuurstof is wordt het CO omgezet in CO2 (koolzuurgas). Dit koolzuurgas is niet giftig. Wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is stijgt de hoeveelheid vrijgekomen CO tot een gevaarlijk peil. In geval van aardgas wordt de vlam dan geel in plaats van blauw.

Wat is CO-vergiftiging?
CO wordt via de longen zeer snel opgenomen in het bloed. In het bloed hecht het zich vast op de rode bloedcellen en verstoort het transport van zuurstof (O2). De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid CO in de ruimte, de duur van blootstelling en de leeftijd en de gezondheidstoestand van het slachtoffer.

 

Een snellere ademhaling versnelt de opname van CO. Volwassenen die een inspanning leveren waardoor de ademhalingsfrequentie stijgt, zullen sneller geïntoxiceerd worden dan iemand in rust.

Mensen die lijden aan bepaalde ziektes kunnen sneller symptomen van een intoxicatie ontwikkelen: hart- en vaatziekten, schildklierproblemen, astma en andere ademhalingsproblemen, bloedarmoede (minder rode bloedcellen).

Oorzaken CO-vergiftiging?
· Te weinig luchtverversing
· Toestellen niet aangepast aan het gebruik

Hoe vergiftiging voorkomen?
   · voldoende luchtverversing
   · installatie door erkend installateur
   · jaarlijks onderhoud toestellen en schoorsteen

Symptomen CO vergiftiging?
   · Hoofdpijn
   · Misselijkheid
   · Kortademigheid
   · In elkaar zakken
   · Duizeligheid
   · Bewusteloosheid

Eerste hulp?
   · Let eerst op je eigen veiligheid
   · Deuren en ramen open
   · Toestel uitschakelen
   · Is de persoon bewusteloos? Bel de 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging kan gaan.
   · Breng hem uit de kamer.
   · Begin de reanimatie indien het slachtoffer niet ademt.
   · Leg het slachtoffer in een stabiele zijligging.

CO-melder
Plaats minstens één CO-melder in de woonkamer en op iedere etage van de woning.

Meer informatie

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0