Verlies met deze hitte je oudere buur niet uit het oog!

 

Bij oudere mensen reageert het lichaam minder snel op hitte. Wie bovendien lijdt aan een chronische ziekte en daarvoor medicatie neemt, is nog gevoeliger voor de hoge temperaturen.

 

Daarom volgende aanbevelingen:

  • Het is belangrijk dat oudere mensen buiten de maaltijden minstens anderhalve liter water per dag drinken.
  • Geregeld eten is ook belangrijk, fruit is een prima keuze.

 

 

  • Bejaarden leven dikwijls alleen en sommigen krijgen weinig of geen bezoek. Heb je bejaarde familieleden, buren of kennissen, breng hen dan regelmatig een bezoekje om te kijken of het goed met hen gaat. Kan dat niet, bijvoorbeeld wegens vakantie, zoek dan iemand die wel langs kan gaan.
  • Regelmatig een telefoontje kan mensen geruststellen.
  • Hou belangrijke medische informatie bij de hand voor het geval een ziekenhuisopname nodig is.
  • Een dubbel van de huissleutel bij iemand die je vertrouwt, kan in geval van nood belangrijk zijn om hulp te bieden.

Ook niet-bejaarden kunnen in sociaal isolement leven en weinig of geen bezoekers krijgen. In een noodsituatie lopen ze daardoor extra risico. Tijdens een hittegolf kan een beetje solidariteit veel problemen voorkomen. Ken je mensen in je omgeving waarvan je weet dat ze alleen leven, loop dan regelmatig even langs om te kijken hoe het met hen gaat. Ook al ken je hen niet goed, een beetje menselijke warmte helpt tegen de hitte. Help een handje door boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0