Vlaamse ziekenhuis scoren goed!

 

 

 

Vlaamse ziekenhuizen scoren goed op het vlak van zorg en patiëntveiligheid. Dat blijkt uit een nieuwe inspectieronde van de Zorginspectie. Op een aantal vlakken zoals handhygiëne is er duidelijke verbetering tegenover een eerdere inspectie uit 2013.

 

 

 

Die verbeteringen kwamen het meest tot uiting bij de volgende punten:

  • Op het vlak van handhygiëne bleken nu veel meer medewerkers aan de basisvoorwaarden voor een goede handhygiëne (namelijk o.a. het vrijhouden van handen en voorarmen van sieraden en kledij) te voldoen.
  • Het toch al hoge percentage patiënten dat een identificatiebandje droeg met voldoende gegevens, bleek tijdens deze inspectieronde nog gestegen te zijn.
  • Het preventief onderhoud van medische toestellen bleek beter. Zo is bv. het percentage beademingstoestellen dat tijdig een preventief onderhoud had gekregen, gestegen tot bijna 100%.
  • Het noteren van parameters in het patiëntendossier scoorde ook duidelijk beter. Hierbij sprong vooral de verbetering op bij het invullen van de gegevens tijdens een bloedtransfusie.

Hier en daar zijn er nog wel rode of oranje knipperlichten, dat zijn situaties waarbij er een ernstig risico is voor de patiëntveiligheid.

 

Meer informatie vind je hier.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0