Vervoer! Wat zijn de mogelijkheden? Wat kost het mij?

Seniorenbiljet (NMBS)

Het seniorenbiljet is een voorkeurtarief voor personen vanaf 65 jaar waarmee je op dezelfde dag een heen- en terugreis kan afleggen tussen twee Belgische stations naar keuze. Zorg dus dat je jouw identiteitsbewijs op zak hebt voor het geval de treinbegeleider je naar je leeftijd vraagt.

Het biljet is geldig voor reizen in treinen op het binnenlandse spoorwegennet, herkenbaar aan de codes IC, IR, L, CR, P en ICT, en in de klassieke internationale treinen (EC-treinen). Het seniorenbiljet is niet geldig voor treinreizen naar het buitenland.

 

Je betaalt 6 euro voor een heen- en terugreis in tweede klasse. Er is voortaan ook een seniorenticket beschikbaar waarmee je in eerste klasse kan reizen. Dat biljet kost je 13 euro. Enkel als je met je seniorenbiljet van of naar Brussel-Nationaal-Luchthaven reist, wordt de prijs van je biljet automatisch verhoogd met de diabolo-toeslag van 2,16 euro per rit.


Een enkele reis met het seniorenbiljet is mogelijk, maar omdat het hier sowieso een heen- en terugticket betreft, moet je hiervoor ook 6 of 13 euro betalen.

 

Gedeeltelijk gebruikte of niet gebruikte biljetten worden immers niet terugbetaald of omgewisseld.

 

Wanneer kan je het seniorenbiljet gebruiken ?

Het seniorenbiljet is het hele jaar geldig:

  • van maandag tot en met vrijdag vanaf 09.00u;
  • op zaterdag en zondag zonder uurbeperking.

Opgelet, van 10 juli tot 20 augustus is het biljet niet geldig op zaterdag en zondag.

 

 

 

MOBIB-kaart (bus en tram)

Vanaf 1 september 2015 moet je als 65-plusser ook betalen om te reizen met De Lijn.  Je kan een jaarabonnement van 50 euro kopen, of een lijnkaart, sms-ticket of biljet. Als je jaarlijks minstens 17 keer bus of tram neemt, is een jaarabonnement het voordeligst.

 

 

 

Meer info

  • In de mobiele lijnwinkel, iedere 1e, 3e en 5e vrijdag van de maand op de vrijdagsmarkt,
  • op het algemene infonummer van de Lijn: 070 220 200, op http://www.delijn.be of
  • bij de Dienst Abonnementen van de Lijn : 059 56 52 31, abonnementen.wvl@delijn.be.

 

Vervoersdienst NESTOR/OCMW

De Poperingse inwoners kunnen ook gebruik maken van het lokaal vervoersinitiatief. In Poperinge is er een eigen vervoers- en boodschappendienst, die wordt uitgevoerd door een team van vrijwilligers.

 

De mensen die wonen binnen de ring van Poperinge kunnen hiervoor beroep doen op het OCMW ( 057 30 98 66 of  057 33 33 00). De anderen kunnen terecht bij de dorpsdienst NE.ST.OR.  (057 46 96 02  of  0473 33 34 33).

 

De gebruiker betaalt een kilometervergoeding van 0,3363 € per kilometer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0