Herken jij de symptomen van een beroerte?

Met een eenvoudige test moet iedereen snel en eenvoudig een beroerte kunnen herkennen. Omdat bij een beroerte elke minuut telt, kan zo’n test van levensbelang zijn. De test past in de campagne ‘Herken een beroerte’ die op maandag 9 mei 2016 is gelanceerd door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

 

Wat is een beroerte?
Een beroerte is een medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plots wordt verstoord. Zo'n herseninfarct kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat en hersenbloedingen. Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Deze aandoening heeft vaak invaliditeit als gevolg en is een belangrijke doodsoorzaak. Het risico stijgt met de leeftijd: hoe ouder, hoe groter de kans. Bij vrouwen boven de 75 zijn beroertes zelfs de grootste doodsoorzaak. Welke verschijnselen optreden en in welke mate de patiënt kan herstellen, is sterk afhankelijk van de soort beroerte, de regio en de grootte van het beschadigde hersengedeelte.

 

Snel reageren kan een verschil maken!

 

Herken de symptomen: doe de FAST-test

  • FACE - Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
  • ARM -  Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
  • SPRAAK -  Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
  • TIJD -  Bepaal hoe lang de klachten al duren. Schakel meteen medische hulp in en beperk de schade.

 

Reageer onmiddellijk

Stel je symptomen vast, reageer dan onmiddellijk en bel 112. Door snel in te grijpen, kan je hersenschade beperken en mogelijk een leven redden.

 

Meer informatie vind je hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0