Liever met het openbaar vervoer!


Zowel grootouders als kleinkinderen nemen liever samen het openbaar vervoer. Niet alleen zegt 72 % van de grootouders dat de kleinkinderen de tram of bus een hele belevenis vinden, meer dan de helft vindt het ook leuker dan in de wagen.


Onderzoeksbureau iVOX voerde in opdracht van De Lijn bij 1000 Vlaamse grootouders een onderzoek uit. De Vlaamse grootouders (vanaf 55 jaar) met kleinkinderen hebben gemiddeld drie kleinkinderen onder de 18 jaar.


Bij meer dan driekwart van hen wonen de kleinkinderen vlakbij of redelijk in de buurt. Grootouders die dichter bij hun kleinkinderen wonen, gaan vaker samen op uitstap en doen ook meer verschillende uitstappen. 42 % zegt daarvoor af en toe het openbaar vervoer te gebruiken. Dit stijgt tot bijna 50 % bij grootouders die vlakbij hun kleinkinderen wonen.

Auto blijft veel gebruikt

 

De auto blijft het meest gebruikte vervoermiddel van grootouders om de kleinkinderen van en naar school te brengen (61 %), naar een hobby (51 %) of naar huis (77 %).

Opvallend is dat hoe ouder de grootouders zijn, hoe vaker ze gebruik maken van de bus, tram of trein. Waar bij de 55- tot 64-jarigen 40 % aangeeft soms gebruik te maken van het openbaar vervoer, stijgt dat cijfer bij de 65+’ers naar 52 %.

De mensen die aangeven dat ze het openbaar vervoer wekelijks gebruiken, leggen bijna 20 % van hun reistijd met de bus of tram af.

Bron: Knack - PlusMagazine

Reactie schrijven

Commentaren: 0