Bescherm jezelf tegen inbrekers!

Elke 6 minuten gebeurt er ergens in België een inbraak. 80% van deze inbraken duren minder dan 5 minuten. Deze inbraken doen zich vaak voor tussen 14 en 18 uur, wanneer de rolluiken open zijn en het alarm uitgeschakeld is.

Inbraak voorkomen betekent dus dat u het de inbreker zo tijdrovend en lastig mogelijk maakt om bij u in te breken. Hij heeft immers haast, schuwt licht en lawaai en houdt van licht gereedschap.


U kan drie soorten maatregelen nemen om de inbrekers op een afstand te houden:

  • Organisatorische maatregelen: een voorzichtig gedrag en goede gewoonten.
  • Bouwkundige maatregelen: degelijk hang- en sluitwerk dat de toegang tot uw pand bemoeilijkt.
  • Elektronische maatregelen: enkel aangewezen indien de vorige maatregelen ontoereikend zouden zijn.

De samenhang tussen deze maatregelen is voor de hand liggend: een gebouw goed bouwkundig beveiligen heeft bijvoorbeeld weinig nut als u hardnekkig de sleutel van de achterdeur onder het voetmatje blijft verstoppen. Het is ook noodzakelijk dat alle kwetsbare punten goed beveiligd worden. Het volstaat niet de achterdeur te verstevigen, als de kelderopening niet wordt afgesloten. Een inbreker zoekt meestal toegang via het zwakste punt.


Wat moet u weten van de inbreker?

De meeste inbrekers zijn actief bij afwezigheid van de bewoner(s). Dit is een belangrijke vaststelling omdat dit het belang onderstreept om sluitsystemen te gebruiken die ook van buitenaf bedienbaar zijn, zeker voor wat de deur betreft langs waar men gewoonlijk het gebouw verlaat. Het risico op inbraak is even hoog in de namiddag als in het tweede deel van de nacht. Vaak echter vergeet men juist tijdens de dag de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

Meestal komt de inbreker langs de achterzijde van de woning. Deze manier van werken biedt hem niet alleen meer discretie, maar vaak is de beveiliging hier ook het zwakst. Het is eerder uitzonderlijk dat een confrontatie tussen de inbreker en de bewoner plaatsvindt. Inderdaad, heel wat daders werken in een voor hen bekende omgeving en zij hebben er weinig belang bij een confrontatie uit te lokken zodat ze herkend of goed beschreven kunnen worden.


Hoe kunt u zich beveiligen?

  • Leg kostbare voorwerpen niet op plaatsen die men door het raam ziet.
  • Ben je niet thuis? Laat je ramen dan zeker niet open in een kantelstand.
  • Laat geen sleutels op je raamsloten zitten, zeker niet als de dief die van buitenaf ziet. Anders moedig je hem aan om het raam in te slaan, of een gaatje te boren in de stijl ter hoogte van de kruk. Langs die smalle opening geraakt hij gemakkelijk bij het slot. Bewaar je sleutels dus op een veilige plaats!
  • Doe je deuren altijd op slot, ook als je maar even weg bent! Dieven gaan met een haakje door bv. de brievenbus en bedienen zo de deurkruk om binnen te geraken. De enige remedie hiertegen: deuren volledig op slot draaien en de sleutel eraf halen!
  • Controleer altijd wie er bij je aanbelt. Kun je de bezoeker niet zien door het raam? Installeer dan een kierstandhouder of een deurspion.


Reactie schrijven

Commentaren: 0